IJsland in de winter is prachtig. Echt een aanrader om er in dit seizoen naar toe te gaan. Maar zoals het hoort bij de winter, kom voorbereid. Ik was de eerste week van februari in IJsland en er zijn wel een aantal dingen die, dat als je er rekening mee houdt, je winterreis in IJsland een stuk makkelijker maken.

Als je een auto gaat huren, huur een goede auto.

In de winter betekent dat: een stevige auto met vierwielaandrijving en banden met spikes. Het klinkt misschien wat overdreven, maar het is echt geen overbodige luxe. Het weer is zo veranderlijk als een blad aan een boom. Het kan behoorlijk waaien, IJsland is tenslotte een eiland, en zodra het er dan bij sneeuwt, zijn de wegen direct een heel stuk minder goed begaanbaar. Er wordt wel geveegd en geschoven, maar tegen de wind kunnen ze zelfs in IJsland niet vegen. Bovendien sneeuwt en vriest het zo vaak dat veel op wegen opgevroren stukken sneeuw en ijs op het wegdek liggen, wat het glad maakt. Check dus altijd de weersvoorspellingen in IJsland, en als er één sneeuwsterretje bij staat, geloof dan maar dat er meer sneeuw valt dan je denkt! Check ook road.is voor de begaanbaarheid van de wegen.

 

 

Mochten de weervoorspellingen nou niet zo goed zijn, overweeg dan om in het westen van IJsland te blijven.

Reykjavik, en en het gebied rondom Reykjavik, is het dichtstbevolkte gedeelte van IJsland, hier zijn dan ook de meeste wegen en om dit gedeelte goed bereikbaar te houden, worden de wegen goed schoongehouden. Reykjavik en rondom is dus altijd prima begaanbaar. Ga je verder naar het noorden of oosten dan heb je kans dat de wegen steeds minder goed begaanbaar zijn. Richting het oosten, voorbij de Seljalandsfoss, rij je bovendien ten zuiden van de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull die in het zuiden beginnen en doorlopen naar het noordoosten en uitkomen in de Vatnajökull. Deze bergkam heeft een soort zelfde effect als de Alpen: aan de ene kant is het mooi weer, aan de andere kant blijven de wolken hangen. In IJsland blijven de wolken in oosten hangen, en het weer is daarom in westen vaak beter. Vík is het plaatsje waar de meeste neerslag valt in IJsand. Ik wilde eigenlijk naar Jökulsárlón, het gletsjermeer in het oosten, maar ik heb uiteindelijk drie dagen in Vík doorgebracht in een sneeuwstorm, terwijl het weer in het westen veel beter was. Daar was uiteraard ook wel wat sneeuw, maar niet zoals in Vík en verder oostwaarts. Ten noorden van Reykjavik ligt het schiereiland Snæfellsnes met de bekende Kirkjufell berg met de waterval ervoor en er is een groot nationaal park aan het einde van het schiereiland. Dit had ik achteraf misschien beter kunnen bekijken in plaats van de sneeuw van achter het raam in het hostel in Vík.

 

Ga vroeg op pad om voor de menigte toeristen aan te blijven of kom wat later op de dag.

Deze tip is, denk ik, toepasbaar voor elk seizoen en misschien nog wel meer voor de zomer, maar IJsland wordt ook een steeds populairder land om in de winter te bezoeken. Mensen komen voor de ijsgrotten, gletsjerwandelingen en natuurlijk het noorderlicht. Het was soms best druk en de grootse groepen net even voor zijn, is wel fijn. Hierbij hoort misschien ook de tip om overnachtingen vooruit te boeken, hoewel ik moet zeggen dat ik er niet veel last van had. De hostels waren niet vol en dus kon ik gewoon voor elke dag bekijken wat ik wilde doen en waar ik wilde verblijven, maar hou er rekening mee dat als er wel ineens een grote groep komt, het zomaar vol kan zitten.

Check de aurora (noorderlicht) voorspellingen.

Bekijk hier de actuele voorspellingen en bewolking boven IJsland. Zodra de lucht opentrekt en er een aurora-activiteit van meer dan categorie 1 is voorspeld, heb je al een grote kans om het noorderlicht te zien. Als je er ’s avonds er op uit wilt om het het best te kunnen zien, moet je wel naar een plek waar bijna geen lichtvervuiling is. Dus zorg dat je in kleine dorpjes bent waar je zo even naar een donkere plek kunt lopen of je kunt met de auto een stuk Reykjavik uitrijden. Dan kom je natuurlijk op open plekken waar de wind vrij spel heeft, IJsland is een eiland en daar waait het soms behoorlijk, en vooral die wind maakt het erg koud. Neem dus winddichte kleding en handschoenen mee. Neem vooral ook een statief en ontspanner voor je camera mee! De meeste camera’s kan je tegenwoordig ook met een app op je telefoon bedienen, dan heb je geen ontspanner nodig en kan je je camera met je telefoon een foto laten maken. Voor een goede opname moet je zeker 8 tot 15 seconden belichten bij iso 800 en dat kan je alleen op een statief. Mocht je geen ruimte hebben voor een statief, kan je eventueel ook een washandje meenemen en die in IJsland vullen met bijvoorbeeld rijst of zout om een stevige ‘zitzak’ voor je camera te maken. Een hoofdlampje is onmisbaar om je camera in het donker goed te installeren en in te stellen. Oefen thuis een paar keer op een nachtelijke lucht om te zien hoe je met jouw camera de beste nachtfoto’s kan maken. Ik had geen statief en geen ontspanner, ik heb m’n camera op een deken op een onbewogen ondergrond gezet maar toch zijn bijna al mijn foto’s bewogen, mede door de harde wind, heel jammer. Maar vergeet trouwens niet om zelf van het noorderlicht te genieten, in plaats van alleen door de lens van je camera te kijken, want het is echt spectaculair!

 

 

Low-budget in IJsland

Dan misschien nog wat algemene tips, niet persé voor de winter, en tips om wat geld te besparen. IJsland is behoorlijk duur, maar je kunt her en der prima besparen.

Kook vaak zelf.

In Aziatische landen kan je uit eten gaan voor 5 euro of soms zelfs nog minder, maar niet in IJsland. Vanafprijzen beginnen toch al gauw bij €20 en daarmee is uit eten gaan prijzig. Probeer zeker wel een keer de lokale cuisine, want je kan er heerlijk eten! De supermarkten zijn prima en hebben ongeveer dezelfde producten als in Nederland (mocht je je vertrouwde AVG’tje willen koken) en hebben ruime openingstijden. Alle hostels hebben keukens waar je zelf kan koken en omdat iedereen dat doet is het ook gezellig in de keukens in de hostels. Dat brengt me bij overnachten.

Boek een bed in dorms of als je met meerdere personen bent, een kamer in een hostel.

De hostels in IJsland zijn erg goed, schoon en vaak mooi ingericht. Alsnog kost een bed in een dorm toch al snel tussen de 25 en 30 euro en daar zitten vaak geen dekens bij in. Die zijn er voor zo’n €8 nog extra bij te krijgen. Neem daarom je eigen slaapzak mee, dat is bovendien ook warmer dan de kleine dekentjes die je krijgt. Niet dat het binnen koud is in IJsland in de winter, alles is erg goed verwarmd! Als je met een groep bent, kan je in veel hostels ook een kamer voor vier of meer personen boeken, wat zeker een goede optie is.

Ik denk dat dit de belangrijkste tips tot zover zijn, fijne winterreis in IJsland 🙂

 

One Comment
  1. Wouter 17th augustus 2016 at 09:31 - Reply

    Hoi

    als mega ijsland fans hebben we een gratis reisgids geschreven, kan voor vele reizigers een mooie leidraad zijn als ze het eiland willen verkennen, veel leesplezier

    http://www.citygidsen.be/ijsland/bestemming-93.aspx

    grt

Leave A Comment