Van eind januari tot half april 2018 woonde en werkte ik in Tokyo, Japan. In die periode heb ik bijna elk weekend mooie hikes ten westen van Tokyo gemaakt én heb ik, aan het einde van mijn tijd in Japan, ook heel veel kersenbloesems gezien, in Tokyo en op meer plekken in Japan, o.a. Kyoto. De cherry blossoms, of in het Japans ook wel sakura, is een groot ding in Japan. Het luidt het nieuwe jaar, een nieuw begin, in. De bloesems staan in Japan voor het leven, de vluchtigheid en de pracht ervan. Sakura wordt uitvoerig gevierd en van genoten, ook wel hanami (cherry blossom viewing) genoemd. Met een bijna yolo-achtige intensiteit, waarbij er veel gegeten en vooral ook gedronken moet worden. De parken zitten vol met mensen en iedereen geniet van de zon en van de kersenbomen in bloei. Ik heb in Kyoto een behoorlijke hoeveelheid cherry blossoms gezien en ik zet hier de populairste plekken op een rij voor hanami.

Maruyama Park in Kyoto in de avond, mannen zitten in een kring onder een kersenbloesem boom, in de achtergrond zitten meer mensen onder verlichting

Maruyama Park is het grootste park in het oude gedeelte van Kyoto. Tussen alle oude tempels in de heuvels, ligt dit mooi aangelegde park. Het verandert in de lente tot een waar festival-achtige opzet, met overal kraampjes om te eten en overal matje om te zitten. De kraampjes zijn er niet alleen om mensen van een hapje eten te voorzien, maar ook van heel wat alcohol, wees niet verbaasd als je her en der iemand dronken in slaap ziet vallen of zakenmannen in hun pak weg ziet strompelen. De Gion weeping cherry tree is het stralende middelpunt en wordt ’s avonds van alle kanten verlicht. Een prachtige sakura locatie in het oude Kyoto.

De Kiyomizu-dera tempel in de avond verlicht van onderen, rechts van de tempel staat een kersenbloesem die ook van onderen verlicht wordt

De Kiyomizu-dera, de mooie oranje tempel tegen de berg vanuit waar je de omgeving kan bekijken. Overdag al een mooi gezicht, maar ’s avonds prachtig verlicht samen met de kersenbloesems rondom. Alle toeristen komen door de Matsubara-dori omhoog, bij alle souvenir winkeltjes langs, om de Kiyomizu-dera te bekijken. Het is druk, maar erg mooi!

Oranje tori poorten van de Fushimi-Inari tempel in Kyoto met een overhande tak met bloesems

Inari station, Nara line. 5 minuten vanaf Kyoto station.

Fushimi Inari-taisha, ik denk wel de bekendste (en één van de oudste) shintoïstische tempel van Kyoto, vooral door z’n enorme gebied eromheen met duizenden oranje torii (poorten). De torii staan in aaneengesloten rijen heuvel op, heuvel af, wel 4 kilometer lang, met het hoogste punt op 233 meter.  Fushimi Inari-taisha is niet een bekende sakura spot, want er staan niet superveel bloesems in het gebied, maar wel genoeg om tijdens je wandeling door de torii te genieten van veel oranje met wat rose bloemen. Bij de tempel zelf staan ook nog een aantal cherry trees. In de lente is het gebied sowieso prachtig want de andere bomen beginnen ook bladeren te krijgen en bij het bijna fluorescente groen van de nieuwe bladeren, steken de oranje poorten nog meer af.

Boten op de rivier bij Arashiyama park Kyoto, n de omringende heuvels staan cherry blossoms

Saga-Arashiyama Station, San-In line. 15 minuten vanaf Kyoto station.

De meeste mensen komen naar dit gedeelte van Kyoto om de bamboebossen te zien. Eerlijk gezegd vond ik de bamboebossen maar een beetje zo-zo. Weer veel te veel mensen voor een veel te klein parkje waar je eigenlijk net niks ziet, omdat er overal hoge afschermingen omheen staan. Ik vond Arashiyama park daarentegen verrassend mooi! Zodra je de bamboebossen uitkomt en het park inloopt, en doorloopt naar de Katsura rivier, is het prachtig. Je komt in bijna bergachtig gebied en tegen de bergen staan overal bloesembomen tussen de normale bomen. Er varen mensen in bootjes op de rivier en zittend met een ijsje aan het water is het helemaal af.

Bloesem bomen staan de oever van de Kamo rivier in Kyoto, aan het water zitten mensen in de verte

De Kamo rivier loopt dwars door Kyoto en is kaarsrecht met een drukke weg ernaast, niet echt een uitnodigende plek zou je denken. Toch is de rivier een leuke plek om even uit te rusten, de rivier ligt een stuk lager dan de weg en heeft een mooi fiets/wandelpad ernaast. Bovendien staan overal cherry blossom trees en dus komen mensen voor hanami. In Kyoto zie je veel jonge meiden in traditionele kleding rondom deze tijd en zo ook bij de rivier. Dus neem je flesje wijn mee en geniet van een zwoele avond aan de rivier onder een bloesem boom.

Mensen wandelen in de zon over de philosopher's path in Kyoto Japan onder de kersenbloesems

Raku Bus 100, vlakbij Ginkakuji Temple uitstappen. Ongeveer 25 minuten.

Het filosofenpad, dat zijn naam dankt aan de filosoof Kitaro Nishida, die regelmatig ter meditatie het pad bewandelde. Een bekende en mooie wandeling. Je kan bij het noordelijkste deel beginnen en dan terug lopen waarbij je bij de oude tempels uitkomt. Het is een druk bewandeld pad, zeker tijdens sakura. Er zijn winkeltjes en kraampjes onderweg voor verfrissingen. Ook kan je onderweg uitstapjes maken naar de verschillende tempels aan het pad. Een prachtige hanami wandeling in Kyoto.

Leave A Comment