Van eind januari tot half april 2018 woonde en werkte ik in Tokyo, Japan. In die periode heb ik bijna elk weekend mooie hikes ten westen van Tokyo gemaakt én heb ik, aan het einde van mijn tijd in Japan, ook heel veel kersenbloesems gezien. De cherry blossoms, of in het Japans ook wel sakura, is een groot ding in Japan. Het luidt het nieuwe jaar, een nieuw begin, in. De bloesems staan in Japan voor het leven, de vluchtigheid en de pracht ervan. Sakura wordt uitvoerig gevierd en van genoten, ook wel hanami (cherry blossom viewing) genoemd. Met een bijna yolo-achtige intensiteit, waarbij er veel gegeten en vooral ook gedronken moet worden. De parken zitten vol met mensen en iedereen geniet van de zon en van de kersenbomen in bloei. Ik heb in Tokyo een behoorlijke hoeveelheid cherry blossoms gezien en ik zet hier de populairste, maar ook minder bekende, plekken op een rij waar je hanami kan vieren.

Twee zwanenboten tussen de kersenbloesems in Inokashira Park Tokyo

Kichijoji station, Chuo line. 10-15 minuten vanaf Shinjuku.

Inokashira park in Kichijoji vond ik eigenlijk het mooiste park in Tokyo. Het park heeft een groot meer met rondom het meer ontzettend veel bloeiende bomen. De grote brug over het meer geeft je een prachtig overzicht over de bomen met de zwanenboten op het meer. Verder is er genoeg plek in het park rondom het meer om te zitten voor hanami, en te picknicken, en daar maken dan ook veel mensen gebruik van. Ondanks dat het wat uit het centrum van Tokyo is, ligt het park in een zeer populaire wijk en is het makkelijk te bereiken met de trein. Bovendien is het een populaire shopping wijk met overal leuke winkeltjes en restaurantjes, zeker een aanrader om wat tijd voor uit te trekken!

Twee jonge meiden genieten van de zon aan de rivier in Sumida Park Tokyo met de Tokyo Skytree in de achtergrond

Asakusa station, Asakusa Line / Ginza Line.

Sumida park ligt aan de Sumida rivier vlakbij de oudste tempel van Tokyo, de Senso-ji tempel, in de populaire, oude wijk Asakusa. Bij de Senso-ji tempel is het altijd beredruk, er staan daar ook een paar prachtige bloesembomen. Om even te ontsnappen aan die drukte is Sumida park ideaal. Het langgerekte park heeft een wandelpad bij de rivier en iedereen, van jong tot oud, komt samen in Sumida park voor hanami. Bovendien kan je overal vanuit het park de Tokyo Skytree aan de overkant van de Sumida rivier bewonderen, waar ook nog eens een lange rij cherry blossoms staat.

Closeup van een Japanse lantaarn met in de achtergrond Meguo River omgeven met kersenbloesem bomen, ter viering van sakura

Naka-Meguro station, Hibiya Line.
Meguro station, Mita/ Namboku/Yamanote Line.
Gotanda Station, Asakusa Line/Yamanote Line.

Meguro river is één van de bekendste en populairste sakura plekken in Tokyo, ondanks dat het toch wat uit het centrum ligt. Je kan vanaf verschillende metrostations bij de rivier komen en langs de rivier wandelen. Aan beide kanten groeien bloesembomen over de Meguro rivier en overal staan kraampjes waar je iets lekkers kan bestellen. De bubbelwijn met aardbeien is er populair. Er hangen ook overal lantaarns tussen de cherry blossoms en dit maakt de Meguro rivier ’s avonds een hanami hotspot, waarbij de rose bloesems door de verlichting en de weerkaatsing in de Meguro rivier nog beter tot hun recht komen.

Overzicht over de oostelijke Imperial Palace Gardens in Tokyo met veel mensen, geel gras, en kersenbloesems in de achtergrond

Takebashi Station, Tozai Line.

De oostelijke tuinen van het Imperial Palace Tokyo, een centrale plek voor een middag in de zon onder de bloesems. Door de drukte hier, mag je niet vanuit alle kanten de tuinen in, dus het kan zijn dat je een blokje om moet lopen om erin te komen. Het park is groot, maar het centrale deel is grotendeels open, waardoor je vanaf de oude kasteelmuren een mooi overzicht hebt over de grote grasvelden omringd met cherry blossoms. Vanuit Imperial Palace Gardens kan je doorlopen rondom de tuinen. Er ligt een grote gracht omheen met aan beide kanten heel veel bomen, waar heel veel bootjes varen (zie ook nummer 5).

Boten in het water onder de kersenbomen, bloesems drijven in het water, de zon gaat onder,in Chidorigafuchi park in Tokyo

Hanzomon Station, Hanzomon Line.
Kudanshita Station, Hanzomon/ Tozai/ Shinjuku Line.

De grachten rondom de Imperial Palace Gardens zijn één van de meest bezochte sakura plekken van Tokyo, door de centrale ligging en door de hoeveelheid grote bomen met bloesems. Het Chidorigafuchi park strekt zich uit aan de west-kant van de tuinen, met een lange wandelroute langs het water. Op een aantal plekken kan je een bootje huren, maar bereid je voor op een lange wachtrij. Iedereen wil door de haag van cherry blossoms varen. Ook het pad langs het water geeft soms meer het idee van een wachtrij dan een fijne wandelroute. Drukte alom, maar wel de moeite waard!

Zwanenboten op het meer in Ueno Park Tokyo, flats staan in de achtergrond omgeven door cherry blossoms

Ueno Station, Ginza/ Hibiya Line.

Ueno park, één van de grootste parken in Tokyo en dus een bekende plek voor sakura. De paden in het park liggen vol met de karakteristieke blauwe zeilen waar iedereen op zit en er wordt genoten van de bloesem bomen die overal in volle bloei staan. Ueno is ook ’s avonds een mooie hanami plek want het is mooi verlicht en dan zie je de echte Japanse traditie van samen eten en drinken onder de cherry blossoms.

Jongen rent met een vlieger op een grasveld in Koganei Park Tokyo, in de achtergrond een bloesem boom

Higashi-Koganei station, Chuo line. 20 minuten vanaf Shinjuku plus nog 15-20 minuten wandelen.

Dit park is echt voor de locals, want het ligt niet dicht bij een station. Het is een ruim opgezet park met veel open ruimte waar mensen voetballen, vliegeren, frisbee gooien, of badminton spelen. Rondom staan her en der prachtig grote bloesem bomen. Ik woonde hier vlakbij op de campus van TUAT, anders was ik er misschien niet eens naar toe gegaan. Maar eerlijk gezegd vond ik Koganei park een verademing vergeleken met alle overvolle parken in het centrum van Tokyo. Een heerlijke ontspannen sfeer waar je prima een middag met je picknick spullen kunt gaan zitten voor hanami!

Koshikawa Korakuen Garden Tokyo

Iidabashi Station, Chuo/ Namboku/ Tozai/ Oedo/ Yurakucho Line.
Korakuen station, Marunouchi/ Namboku line.

Voor wie een echte, mooie, Japanse tuin wil zien, is Koishikawa Korakuen een must. Je moet hier wel entree betalen, maar dan heb je ook wat, een prachtige tuin met bruggetjes, wandelpaadjes, en schitterend aangelegd. Er staan in het centrale gedeelte van de tuin een aantal mooie bloesem bomen, maar de rest van de tuinen is ook schitterend. Het is hier door de entree ook een stuk rustiger, maar het blijft Tokyo en naast de tuinen staat een achtbaan, dus af en toe komen de pretpark-achtige geluiden je tegemoet. Niet de klassieke sakura plek, maar zeker mooi!

Een oudere man maakt een foto van zijn vrouw tussen de bloesem bomen in Tokyo, hun fietsen staan geparkeerd

Overal waar je een mooi parkje of bloesem bomen ziet.

Ik heb nu de meest bekende sakura plekken in Tokyo besproken, maar de onverwachte plekken zijn eigenlijk vaak de mooiste en het minst druk bezocht. Ik woonde op de campus van de Tokyo University of Agriculture & Technology, in Koganei, en de campus was prachtig! Overal stonden bomen met bloesems, van wit naar donker roze. Vooral de bomen langs de sportvelden waren supermooi. Overal in Tokyo, en in Japan, staan bloeiende bomen, dus zoek een mooie plek onder een cherry blossom uit en doe wat de Japanners doen: hanami! 🙂 (en veel foto’s en selfies maken natuurlijk!)

Leave A Comment