Zo! 2016 is begonnen. Nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe avonturen, en dat heb je natuurlijk zelf in de hand. Ik ga ervoor zorgen dat het een jaar wordt vol: wijntjes, etentjes, naar muziek gaan, familie, vrienden, reizen, fotograferen en andere mooie dingen. Soms zeggen ze dat je je jaar een motto of een woord moet geven zodat je daar je jaar vorm mee kunt geven. Vooral zoals mijn medeblogger (en mede-unbrave girl) Sally dat zo mooi verwoord: ‘This year I decided instead of coming up with a big long list of resolutions, I’d go with the one-word year technique’. Ik denk dat ik voor 2016 ga voor: innerlijke rust (dat zijn officieel twee woorden, ik weet het). Ik denk dat ik daar wel een behoorlijke dosis van kan gebruiken. Ik wil wel de weg volgen volgens de Dalai Lama:

 

‘The way to develop inner peace through meditation begins with the recognition that the destroyer of inner peace is not some external foe, but is within us. Therefore, the solution is within us too. However, that inner change does not take place immediately in the way that we switch on a light, but takes weeks, months, and years.’

Dalai Lama

 

Ik heb in 2015 veel mooie dingen gedaan, ik ben naar Kreta geweest voor een leerzaam congres en een paar superdagen bij Despina en haar ouders, daarna ben ik bijna direct naar China gevlogen, ik heb een bruiloft in Italië bijgewoond, en ben een weekend naar Berlijn geweest, concerten en films gezien. En naast die dingen die ik heb gedaan, zijn ook zoveel mooie dingen gebeurd, mijn vriendinnen hebben mooie zoontjes gekregen en mijn zus natuurlijk ook, lieve Seije is geboren. Verder is het literair café van Jantien en Willem nu eindelijk open, en het is supermooi geworden! Toch zijn er natuurlijk ook minder leuke dingen gebeurd en was 2015 toch een behoorlijk emotionele achtbaan die nog niet alle loopingen gehad heeft en volgens mij nog een klein staartje heeft. Vandaar dat innerlijke rust een goed woord is voor 2016. Ik heb daarom ook eind december maar eens een vlucht geboekt voor de eerste week van februari, naar IJsland. Het zal er wel verrekte koud zijn, maar ook heel mooi hoop ik. Ik wil even opgaan in de natuur met m’n camera in m’n hand. Ik heb er superveel zin in. Vooral omdat ik ook het gevoel heb dat sommige mensen denken dat werk het enige is dat in wereld belangrijk is. Dat idee krijg ik soms als ik veel op m’n werk ben: Els, nog meer proeven doen, nog meer in kortere tijd, pipeteren, nadenken, schrijven, kloneren, publiceren! Die rat race die daar gaande is, is ook niet altijd goed voor mijn inner peace. Wat dat betreft zou ik ook wel eens wat vrijwilligerswerk in het buitenland willen doen, een verschil maken in iemands leven in plaats van elke dag in m’n witte jas celletjes ziek maken. Plannen voor later.

Eerst innerlijke rust vinden, in mezelf (‘..the solution is within us too’) dan zullen misschien meer dingen op z’n plek vallen. Moet ik de meditatie oefeningen toch maar eens even weer uit het stof trekken 😉 Ik denk, dat het vergeleken met 2015, alleen maar beter kan worden. Er staan me nog meer leuke dingen te wachten: IJsland in februari zoals gezegd en in april staat het congres over ‘Protein homeostasis in health and disease’ in New York in de agenda (waarvoor ik eerst nog behoorlijk wat werk in het lab moet verrichten, maar dat terzijde) en een klein reisje door de Verenigde Staten plan ik er natuurlijk achter aan. Nog een reis om naar uit te kijken. Zal ik er aan dit einde nog even een andere quote tegenaan gooien, gewoon omdat het het kan en omdat het van toepassing zal zijn op dit jaar, op mijn werk, op nou ja, veel dingen? En altijd om in ons achterhoofd te houden 😉

 

‘To boldly go where no man has gone before.’

Jonathan Archer (Star Trek)

 

Het wordt een mooi jaar, 2016!

 

 

Leave A Comment