Ik had al besloten om Jökulsárlón te laten schieten en toen ik vandaag uit het raam keek, was dat een hele goede beslissing. Sneeuw stuift in het rond en het waait echt hard. Ik vraag aan de eigenaresse of ze denkt dat de wegen naar het strand goed te doen zijn. Ze zegt dat er altijd wel verkeer naar toe gaat en dat het ook nog maar net begonnen is met sneeuwen en dat het dus prima te doen moet zijn. Klinkt goed, ik waag het erop en stap in de auto. Ik verwacht dat de weg naar het strand goed aangegeven staat, maar met een halve week in IJsland had ik misschien al beter moeten weten. Het zou zo’n 5 minuten rijden moeten zijn over ringroad 1 en dan een afslag, maar na zo’n tien minuten op de ringroad zet ik toch maar even Google maps aan en ik ben inderdaad al te ver. Met al die grote stuivende wolken sneeuw over de weg (en het piepkleine bordje langs de weg) heb ik het gemist. Ik draai en vind de afslag nu makkelijk maar de weg naar het strand is inderdaad niet geveegd, er ligt een dikke laag sneeuw en hoewel het bereden is, is het niet makkelijk rijden en met al die sneeuw wat er ook nog uit de lucht valt, kan ik soms nog geen 10 meter voor me zien. Halverwege is een klein dorpje en de sneeuw op de weg lijkt zelfs te verdubbelen. Ik wil heel graag naar het strand, maar ik besluit om om te keren en terug te gaan, dit is me toch even te gek. Als er in het komende uur nog meer sneeuw valt en opwaait, kom ik straks niet meer terug. Op de bergpas naar Vík ligt inderdaad ook al een dikke laag.

Ik ben blij als ik terug ben in het hostel. Schoenen uit, voetjes omhoog, ik ga lekker relaxen, een kopje thee en m’n blog updaten. Ik praat nog een tijdje met de Duitse jongen die in het hostel werkt, hij gaat volgende week naar Bali, zo’n 40 graden verschil met hier 🙂 De wind giert om het gebouw en blaast zelfs de sneeuw door de kieren bij de deur naar binnen. Voor morgen zijn de voorspellingen nog slechter en als er rond een uurtje of vijf toch ineens veel mensen binnenkomen, boek ik nog snel een nacht erbij tot vrijdag. Deze storm moet ik gewoon even uitzitten, niks aan te doen. Ik warm wat pasta op en ga in m’n bed. Kijken hoe het morgen is en of ik vrijdag richting Reykjavik kan.

 

 

Leave A Comment