Afgelopen zondag kreeg ik een voorproefje op het Griekse leven. Ik wist dat in Griekenland, en vooral op Kreta, het Orthodoxe geloof groot is en ik had ook wel eens gehoord dat Pasen één van de grootste, zo niet de grootste, feestdag is. Maar ik dacht uiteraard dat Pasen voor iedereen in de wereld op dezelfde dag valt 😉 maar dat is blijkbaar niet waar, want het Orthodoxe Pasen viel dit jaar een week later dan ‘ons’ Pasen, afgelopen zondag dus.

Een aantal weken geleden begon het met een idee dat Despina en een aantal van haar Griekse vrienden hadden opgevat. Ik hoorde een gesprek aan waar het ging over een locatie vinden voor het braden van een lam. Ik was natuurlijk nieuwsgierig en informeerde eens waar het over ging. Despina lichtte me in over de Griekse tradities en gebruiken rond Pasen en geheel volgens de Griekse traditie werd er gedacht over het braden van een heel lam, een paaslam. Het probleem was alleen, waar ga je nou midden in Groningen een heel lam aan het spit rijgen en een aantal uren boven een vuur braden? Ik hoefde daar niet lang over na te denken en bood aan om Jantien en Willem eens te vragen wat ze vonden van een groep Grieken in de tuin met een lam aan het spit. En zo was de locatie snel geregeld.

Zondag gingen Eduardo en ik volgens de uitnodiging tussen 9 en 13 richting de boerderij met een fikse tegenwind. We kwamen uiteindelijk om 11uur aan en zagen direct al dat het braden van het lam een dagtaak zou worden en dat we veel te vroeg waren. Dit hadden we natuurlijk wel kunnen bedenken, niet alleen omdat een heel lam roosteren een dagtaak is, maar ook omdat Grieken altijd lekker langzaam en nooit op tijd zijn 🙂 Maar goed, we waren er vroeg en het zonnetje scheen, dus het was ook niet heel slecht vertoeven zolang we maar een plekje konden vinden waar we even uit de wind stonden. Langzaamaan kwamen er meer mensen, meer eten, meer gezelligheid, en roosterde het lam lekker door. Het roosteren van het lam was, net als barbecuen, een echte mannen-aangelegenheid. Het lam werd continu rondgedraaid door een aantal mensen die elkaar van tijd tot tijd afwisselden, maar ze probeerden het allemaal zo lang mogelijk vol te houden. Als ze werden gevraagd: ‘zal ik je even afwisselen?’ was het standaardantwoord: ‘nee hoor, het gaat nog wel even!’. Ondertussen hun rechterarmen draaien totdat ze er bijna afvielen.

Er waren veel verschillende mensen, naast Grieken ook Columbianen, Duitsers, een Braziliaan, Nederlanders. Een mooie culturele mix die allemaal wilden meegenieten van een echte Griekse traditie. Nadat we de hele dag lekker hadden gegeten van de salades, ricotta-koekjes, en groentes, en hadden gedronken van de Griekse en Kretaanse raki, wat volgens mij en Eduardo prima gebruikt kon worden om je ramen mee schoon maken, maar wat uiteraard bijdroeg aan het Griekse gevoel, kwam om half zeven eindelijk het verlossende woord: het lam was gaar en zou worden aangesneden. Na 8 uur roosteren viel iedereen aan en werd het hele lam binnen 20 minuten door zo’n 25 mensen verorberd. Iedereen was voldaan en na de hele dag in de zon en de wind was het tijd om naar huis te gaan.

Als het Kretaanse leven altijd zo is, met lekker eten, drinken en genieten, dan ga ik me wel vermaken 10 dagen op Kreta (met 5 dagen congres en 5 dagen lekker zelf Kreta bekijken)! Nu al zin in 🙂

 

Leave A Comment