Dit eerste blog vanuit Rusland zal wel een lange worden, je beleeft eigenlijk best veel in twee dagen.. 🙂

Gisteren vertrokken uit Groningen om 5.36, dat was wel even vroeg want ik was natuurlijk de avond ervoor ook niet heel vroeg begonnen met inpakken.. Jantien kwam nog even om kwart over 11 ’s avonds om het kleine cameraatje te brengen (die ik overigens al behoorlijk vaak gebruikt heb omdat je hem zo even pakt en in je zak stopt). En Ruben kwam na volleybal naar me toe zodat hij me in de ochtend naar het station kon brengen. Dus we hadden maar 2,5 uur geslapen, maar we waren wel ruim op tijd op het station. Na heel wat kusjes en doei-en tot-over-4-weken-gezeg ging de trein dan toch, op naar Schiphol. Ik vloog om 10.20 met een tussenstop in Stockholm. Op het eerste stuk zat ik naast iemand die voor een congres over robotgebruik in urologie operaties naar Stockholm ging. Dat was wel gezellig. Het tweede stuk zat ik naast een Russische die in Stockholm werkte en voor familiebezoek naar huis ging en een Canadese vrouw die twee dagen te laat naar Sint Petersburg vloog door stakingen in Denemarken (ouwe zeur ;)).

 

 

Eindelijk door de controles, waren de tassen er natuurlijk al lang, dus m’n backpack gepakt, roebels gepind en op de bus gestapt naar de metro. In het station heb ik muntjes gekocht voor de metro (wel bij een nors mens die geen Engels sprak). Op het metrostation zaten er gewoon deuren in de muur! Helemaal geen perron, alleen een grote marmeren muur met om de zoveel meter een paar schuifdeuren.

Eenmaal bij Cuba hostel aangekomen (heel makkelijk te vinden) werd ik heel vriendelijk ontvangen en kreeg ik een rondleiding. Het is een beetje muffig allemaal, maar het is schoon en ziet er gezellig uit, en het is super centraal. Dus eerst heb ik even mn bed opgemaakt en mn telefoon opgeladen en heb wat mensen in het hostel gevraagd naar een leuk restaurant niet te ver van het hostel. Ik kwam bij Dachniki uit, prima, gezellig, goedkoop (ook wel weer een paar norse Russen, maar goed). En twee tafeltjes verderop zat ook iemand alleen te eten met een Lonely Planet. Toen hij klaar was kwam hij nog even bij me zitten omdat hij zag dat ik ook alleen zat te eten met m’n Lonely Planet. Tim uit Australië, bibliothecaris in de universiteitsbibliotheek van Adelaide. Even een praatje gemaakt over Rusland, Australië en Nederland en toen wilde ik wel lekker naar m’n bedje. In het hostel nog even snel m’n bed verplaatst naar het onderste bed (degene onder mij was tijdens mijn avondeten vertrokken) en gaan slapen. Onrustige nacht gehad: ander bed dan normaal, snurkende kamergenote en toch spannend zo’n eerste nacht.

Ik werd vanmorgen rond half 9 wakker en heb even gedoucht (heerlijke douches!) en ben op pad gegaan door Sint Petersburg. Na een ontbijtje wilde ik eigenlijk eerst wat musea gaan bekijken op de Petrograd Side maar omdat de zon zo heerlijk scheen vandaag, heb ik besloten om eerst naar de Sint Icaac kathedraal te gaan om te genieten van een panorama view van de stad. Sint Petersburg is echt prachtig! Alle gebouwen (niet alleen het centrum, maar echt alle!) zijn in een neoclassicistische stijl met witte pilaartjes en in pastelkleuren geel, groen, oranje, roze of blauw. En overal tussendoor zijn parkjes met grote bomen, strak gemaaid gras, fonteinen en witte bankjes waar mensen genieten van de stad. Ik ben ook in elk parkje even gaan zitten. Mensjes kijken, wat foto’s maken, even de Lonely Planet erbij voor de volgende stap. Heel relaxed dit reizen zo 🙂 Ik ben daarna naar de Curch of Spilled Blood gelopen. Hij was niet open (net als de basiliek van de Sint Isaac kathedraal), maar de buitenkant was al prachtig. Hier heb ik nog even lekker in het zonnetje gezeten.

 

 

Ik ken nu ook alle cyrillische letters en ik ben continu alle borden aan het vertalen, want de woorden zijn hetzelfde als in Nederlands of Engels, alleen anders geschreven! Ik zit nu in een restaurantje Botanika, aanbevolen door de Lonely Planet, en inderdaad echt een aanrader! Heerlijk gegeten (en weer niet duur) en nu een kopje thee voor het updaten van dit blog (zodra ik terug ben in het hostel zal ik ook even wat foto’s toevoegen) en het plannen van morgen. De entree van de Hermitage is elke eerste donderdag van de maand gratis, dus ik ga morgen even 400 roebels uitsparen en het grootste museum in Sint Petersburg bekijken.

 

 

Morgen of overmorgen weer meer!

(kijk ook even in het kaartje waar ik allemaal ben :))

 

Update:

Ik liep terug vanuit het restaurantje Botanika en de zon ging onder. Ik liep langs een park (Summer Gardens) met mooi bomen en fonteinen en romeinse beelden (en heel veel bankjes met verliefde stelletjes..) en het was echt prachtig. Natuurlijk weer duizend-en-een foto’s gemaakt, maar ik zal nog even een paar mooie hier zetten.

 

 

2 Comments
  1. Jantien 5th september 2013 at 08:55 - Reply

    Hey zus, wat leuk om allemaal te lezen, genoeg te zien en te doen dus 🙂 En wat een supermooie foto’s, had er ook wel willen zijn… 😉 Veel kijkplezier in de Hermitage vandaag. Een hele dikke smok en ik hou van je!

  2. Mams 4th september 2013 at 17:45 - Reply

    Wat leuk om jouw blog te lezen lieverd. Moet wel lachen om al die “norse mensen” 🙂 Maar St.Petersburg is dus prachtig en het weer zit ook nog mee. Morgen de Hermitage bekijken. Lekker gratis dat heb je goed bekeken. Kan me voorstellen dat je het gevoel hebt dat je in een heel andere wereld terecht bent gekomen maar ook heel bijzonder natuurlijk. Ben verbaasd dat je de taal al een beetje door hebt (nou ja,je bent natuurlijk een slimme meid 🙂 Maak er morgen weer een leuke dag van. Hoop snel weer van je te horen of te lezen (hartstikke leuk) Een hele dikke kus met een zurbit van je moedi XXX Hou van je

Leave A Comment