De TransMongolië Express is één van de meest iconische treinreizen. Met meer dan 8000 kilometer is het een treinreis die tot ieders verbeelding spreekt en daarom eentje die veel mensen ooit eens willen maken. Ben je ook van plan om de TransMongolië Express of TransSiberië Express te doen? Zeker doen! En het is minder duur dan je had gedacht 🙂

Want wat kost nou eigenlijk zo’n reis? Is de prijs vergelijkbaar met een reisbureau? En is het goed te doen om het zelf te boeken? Het antwoord op de laatste vraag is sowieso ‘ja’. En daarmee kan ik ook direct zeggen dat je veel geld kan besparen op je reis door zelf alles te boeken in plaats van het via een organisatie te regelen. Hieronder laat ik je zien hoeveel het mij gekost heeft.

Kijk ook eens op één van de onderstaande pagina’s. Daar vind je meer specifieke informatie over het zelf aanvragen van de visa voor Rusland, Mongolië, en China. En over het kopen van de treintickets voor de TransMongolië Express of TransSiberië Express:

– Het aanvragen van de visa voor Rusland, Mongolië, en China

Informatie over de treinen en het kopen van treintickets van de TransMongolië Express

 

Mocht je nou na het lezen van al deze info denken: ‘Ik denk dat ik mijn reis toch liever boek via een reisbureau’. Of: ‘Ik zou toch liever met een groep gaan in plaats van alleen (of met z’n tweeën)’? Neem dan eens een kijkje op de website van Mevo Reizen! Zij bieden verschillende reizen aan voor de TransMongolië Express of TransSiberië Express.

 

Het kostenoverzicht

Ik heb de TransMongolië Express zelf in september 2013 in 34 dagen gedaan: van Sint Petersburg naar Beijing, en ik heb totaal ongeveer €2750 uitgegeven. Dit bedrag is inclusief alle visa, vliegtickets, treintickets, tiendaagse rondreis door Mongolië, en alle uitjes zoals het Kremlin en de Chinese Muur. Hieronder in het overzicht kan je zien wat verschillende onderdelen voor de TransMongolië Express kosten.

 

Kostenoverzicht TransMongolië Express
Lonely Planet voor de TransSiberië express (incl. deel over Mongolië en China) €20.00
Visa – Lees hier meer over de visa
Uitnodiging voor Rusland (via de meeste hostels te verkrijgen)
Visum Rusland (incl. verzendkosten)
Visum Mongolië (incl. verzendkosten)
Visum China (incl. verzendkosten)
€31.00
€84.17
€93.45
€123.50
Tickets – Lees hier meer over de tickets en treinen van de TransMongolië express
Trein Groningen naar Schiphol €15.00
Treintickets in Rusland
Sint Petersburg-Moskou (sneltrein 5 uur)
Moskou-Novosibirsk (49 uur)
Novosibirsk-Irkutsk (30.5 uur)
Irkutsk-Ulaanbaatar (26 uur)
€28.37
€170.28
€100.79
€180.65
Vliegtickets
Vlucht Schiphol naar Sint Petersburg
Vlucht Ulaanbaatar naar Beijing
Vlucht Beijing naar Tokyo (tegen vergelijkbare prijzen kan je van Beijing naar Amsterdam vliegen als je op tijd boekt)
€249.06
€175.02
€208.17
Overnachtingen
Hostels Rusland voor 19 nachten (veelal meer-persoons dorms)
Hostel Beijing 3 nachten (meer-persoons dorms)
€240.00
€20.88
Overig
10 daagse rondreis door Mongolië
Overige uitgaven in Rusland (o.a. eten, bezienswaardigheden, en souvenirs)
Overige uitgaven in China (o.a. eten, Chinese muur tour, en souvenirs)
€479.65
€380.05
€128.82
Totaal voor 35 dagen TransMongolië Express  €2728.86
Ik heb op deze reis eigenlijk €2605.36 uitgegeven, want ik had op deze reis geen visum voor China. Ik ben later nog eens naar China geweest en ik heb de kosten die ik toen gemaakt hebt voor het visum voor de volledigheid hier in het overzicht opgenomen.

 

 

Nog even wat extra tips

Overnachten in Rusland

De TransMongolië Express is zeer populair en in de steden waar de trein stopt is er meer dan genoeg keuze voor overnachtingen. Ik heb zelf vooral in hostels overnacht, maar er zijn ook andere opties. De hostels in Rusland zijn relatief goedkoop (zo’n €15 per nacht) en prima qua voorzieningen. Ze zijn schoon en het personeel is vaak aardig, jong en enthousiast.

Mongolië

In de TransMongolië rondreizen die je via veel reisbureaus kunt boeken, zit altijd een stop in Ulaanbaatar en vaak een bezoek aan Terelj National Park, dat vlakbij Ulaanbaatar is. Als je tijd hebt, ga dan vooral meer van Mongolië bekijken! Want Mongolië is werkelijk schitterend, de mensen zijn supervriendelijk, en je gaat echt terug naar leven volgens de natuur. Verwacht geen luxe vakantie met alle voorzieningen, maar als je echt een avontuur wilt beleven, dan is Mongolië de place to be.

Mongolië is bijna 38 keer zo groot als Nederland en heeft zo’n 3 miljoen inwoners, waarvan ongeveer de helft in Ulaanbaatar woont. Het platteland is dus zeer dun bevolkt en Ulaanbaatar is een grote, chaotische stad. De infrastuctuur in Mongolië is zeer slecht, maar er wordt gewerkt aan betere wegen om grotere steden (zoals Ulaanbaatar, Darkhan, Erdenet, en Kharkhorin) met elkaar te verbinden.

In Ulaanbaatar komen steeds meer hostels en kleine reisbureautjes die rondreizen organiseren en ik heb via Golden Gobi hostel mijn rondreis gedaan. Ik had hen van tevoren gemaild, maar ze raadden mij aan om bij aankomst te bepalen welke tour ik zou doen. Dit was vooral omdat ik buiten het hoogseizoen aankwam en er gingen elke dag een paar rondreizen van start zodra ze vol zouden zitten. Het was voor hen daarom lastig van tevoren in te schatten welke en hoeveel tours dat zouden zijn.

Uiteindelijk had ik de keuze uit een rondreis van 7 dagen naar de Gobi woestijn of een rondreis van 9 dagen door centraal Mongolië. Ik wilde zoveel mogelijk van Mongolië zien en heb daarom gekozen voor de 9-daagse rondreis. We waren met vijf personen (allemaal eind 20/begin 30, twee Duitsers, een Zwitserse, en een meid uit Hong Kong), een chauffeur en een gids.

De gids en de chauffeur kenden de mensen waar we sliepen en de mensen waar we verbleven wisten ook dat we kwamen. Zoek altijd een hostel of reisbureau uit die connecties heeft op het platteland en hen ook betaald voor het hebben van gasten/tours. Want zelfs als je op de bonnefooi op pad gaat in Mongolië heten ze je altijd welkom. Ook als de mensen zelf amper rond kunnen komen en eigenlijk geen bezoek kunnen onderhouden.

De prijs van de rondreis was inclusief: de chauffeur en de gids (een kleine fooi achteraf wordt zeer op prijs gesteld), een rit op een paard en op een kameel, toegang tot alle bezienswaardigheden, overnachtingen, eten en drinken, en een slaapzak, (hoewel ik toch zou aanraden om je eigen mee te nemen als je ruimte in je tas hebt!). Wees verder niet bang om een beetje over de prijs van de rondreis te onderhandelen, dat is wel gebruikelijk. Het kan je zo wat geld schelen. Uiteindelijk heeft de 9 daagse rondreis door Mongolië en één overnachting in het hostel mij bijna €480 gekost. Dat was het meer dan waard!

 

Dat was tot zo ver de uitgebreidere beschrijving van de kosten van de TransMongolië Express. Als je nog meer tips of vragen hebt, laat dan hieronder een berichtje achter!

 

Op deze pagina staan affiliate links, dit heeft geen gevolgen voor jou, het betekent alleen dat ik een kleine commissie krijg als je doorklikt!

 

6 Comments
 1. Mirte 12th januari 2022 at 20:52 - Reply

  Hi! Waar heb je de Mongolie reis van 9 dagen geboekt?

  • Els Kuiper 2nd februari 2022 at 12:05 - Reply

   Hoi Mirte!
   Superleuk dat je ook naar Mongolië wilt, echt zo’n mooi land en mooie mensen. Ik heb mijn tour toen geboekt via Golden Gobi Guesthouse. Ik reisde heel september op de TransMongolië Express en ik had gedurende mijn reis contact met hen gehad over het boeken van een tour, maar omdat het buiten het hoogseizoen was zeiden ze tegen mij: “kom maar gewoon en er gaat elke dag wel een tour”. Toen ik aankwam waren er voor mij twee opties; 1. een tour van 7 dagen naar de Gobi woestijn, maar dat was voornamelijk veel reizen in de auto, of 2. een tour van 9 dagen door centraal Mongolië met veel activiteiten en buiten zijn. Dus ik heb toen besloten om de laatste te doen. Ik denk dat als je in de zomer zou gaan dat je zelfs nog meer keuze heb in tours en je zou het waarschijnlijk al in Nederland kunnen regelen. Op hun website staat meer informatie over de tours de ze aanbieden. Ik vond het contact met hen goed en erg vriendelijk, en in de tour waren veel activiteiten en andere dingen opgenomen en was goede value for money. Er zijn natuurlijk nog een heel aantal meer reisorganisaties of hostels die ook tours aanbieden, dus ik zou gewoon even zoeken naar wat je graag wilt doen en beleven!
   Veel succes en natuurlijk heel veel plezier! 🙂

 2. Donna 15th december 2019 at 11:51 - Reply

  Geweldig Els, dank je wel! Ik ben nu de wereldreis aan het uitstippelen die ik volgend september wil starten en je informatie is interessant, een eye-opener en hulpvaardig!

  Donna

  • Els 18th december 2019 at 18:23 - Reply

   Hoi Donna!
   Supertof dat je een wereldreis gaat maken, ik ben wel een beetje jaloers 😉
   ik ben blij dat je iets hebt aan de info op mn website. Heel veel plezier op je reis!

 3. Niels 4th november 2018 at 17:36 - Reply

  Eindelijk een nuttig overzicht van de kosten. Dank je wel !!

  • Els 5th november 2018 at 07:24 - Reply

   Blij dat je er iets aan hebt gehad! 🙂

Leave A Comment