Van plan om de TransMongolië Express te doen? Zeker doen! En voor minder dan je had gedacht 🙂

De TransMongolië Express is één van de meest iconische treinreizen. Met meer dan 8000 kilometer is het een treinreis die tot ieders verbeelding spreekt en eentje die veel mensen ooit eens willen maken. Maar wat kost nou eigenlijk zo’n reis? En is het goed te doen om het zelf te boeken? Het antwoord op de laatste vraag is sowieso ‘ja’, en daarmee kan ik ook direct zeggen dat je veel geld kan besparen op je reis door zelf alles te boeken in plaats van het via een organisatie te regelen.

Ik heb de TransMongolië Express zelf in september 2013 in 34 dagen gedaan, van Sint Petersburg naar Beijing, en ik heb totaal ongeveer €2600 uitgegeven. Dit is inclusief alle visa, vliegtickets, treintickets, tiendaagse rondreis door Mongolië, en alle uitjes zoals het Kremlin en de Chinese Muur. Hieronder in het overzichtje kan je zien wat verschillende onderdelen voor de TransMonoglië Express kosten. Wil je meer weten, klik dan ook even door naar de tips voor deze geweldige treinreis:

Het aanvragen van de visa

Informatie over de treinen en het kopen van treintickets

 

 

Kostenoverzicht TransMongolië Express
Lonely Planet voor de TransSiberië express (incl. deel over Mongolië en China)€20.00
Visa
Uitnodiging voor Rusland (via de meeste hostels te verkrijgen)€31.00
Visum Rusland (incl. verzendkosten)€84.17
Visum Mongolië (incl. verzendkosten)€93.45
Tickets
Trein Groningen naar Schiphol€15.00
Vlucht Schiphol naar Sint Petersburg€249.06
Treintickets in Rusland
Sint Petersburg-Moskou (sneltrein 5 uur)
Moskou-Novosibirsk (49 uur)
Novosibirsk-Irkutsk (30.5 uur)
Irkutsk-Ulaanbaatar (26 uur)

€28.37
€170.28
€100.79
€180.65
Vlucht Ulaanbaatar naar Beijing€175.02
Vlucht Beijing naar Tokyo (tegen vergelijkbare prijzen kan je van Beijing naar Amsterdam vliegen als je op tijd boekt)€208.17
Overnachtingen
Hostels Rusland voor 19 nachten (veelal meer-persoons dorms)€240.00
Hostel Beijing 3 nachten (meer-persoons dorms)€20.88
Overig
Overige uitgaven in Rusland (o.a. eten, bezienswaardigheden, en souvenirs)€380.05
10 daagse rondreis door Mongolië€479.65
Overige uitgaven in China (o.a. eten, Chinese muur tour, en souvenirs)€128.82
Totaal voor 35 dagen TransMongolië Express€2605.36
Visum China (incl. verzendkosten)€123.50
Totaal €2728.86

 

 

Nog even wat extra tips

Overnachten in Rusland

De TransMongolië Express is zeer populair en in de steden waar de trein stopt is er meer dan genoeg keuze voor overnachtingen. Ik heb zelf vooral in hostels overnacht, maar er zijn ook andere opties. De hostels in Rusland zijn relatief goedkoop (zo’n €15 per nacht) en prima qua voorzieningen. De hostels zijn schoon en het personeel is vaak aardig, jong en enthousiast.

 

Mongolië

In de TransMongolië rondreizen die je via veel reisbureaus kunt boeken, zit altijd een stop in Ulaanbaatar en vaak een bezoek aan Terelj National Park, dat vlakbij Ulaanbaatar is. Als je tijd hebt, ga dan vooral meer van Mongolië bekijken! Mongolië is werkelijk schitterend, de mensen zijn supervriendelijk, en je gaat echt terug naar leven volgens de natuur. Verwacht geen luxe vakantie met alle voorzieningen, maar als je echt een avontuur wilt beleven, dan is Mongolië de place to be. Mongolië is bijna 38 keer zo groot als Nederland en heeft zo’n 3 miljoen inwoners, waarvan ongeveer de helft in Ulaanbaatar woont. Het platteland is dus zeer dun bevolkt en Ulaanbaatar is een grote, chaotische stad. De infrastuctuur in Mongolië is zeer slecht, maar er wordt gewerkt aan betere wegen om grotere steden (zoals Ulaanbaatar, Darkhan, Erdenet, en Kharkhorin) met elkaar te verbinden. In Ulaanbaatar komen steeds meer hostels en kleine reisbureautjes die rondreizen organiseren. Ik heb via Golden Gobi hostel mijn rondreis gedaan. Ik had hen van tevoren gemaild, maar ze raadden mij aan om bij aankomst te bepalen welke tour ik zou doen. Dit was vooral omdat ik buiten het hoogseizoen aankwam en er gingen elke dag een paar rondreizen van start zodra ze vol zouden zitten, en het was lastig van tevoren in te schatten welke en hoeveel dat er zouden zijn. Ik had uiteindelijk de keuze uit een rondreis van 7 dagen naar de Gobi woestijn of een rondreis van 9 dagen door centraal Mongolië. Ik wilde zoveel mogelijk van Mongolië zien en heb gekozen voor de 9daagse rondreis. We waren met vijf personen (allemaal eind 20/begin 30, twee Duitsers, een Zwitserse, en een meid uit Hong Kong), een chauffeur en een gids. De gids en de chauffeur kenden de mensen waar we sliepen en de mensen waar we verbleven wisten ook dat we kwamen. Zoek altijd een hostel of reisbureau uit die connecties heeft op het platteland en hen ook betaald voor het hebben van gasten/tours, want zelfs als je op de bonnefooi op pad gaat in Mongolië heten ze je altijd welkom, ook als de mensen zelf amper rond kunnen komen en eigenlijk geen bezoek kunnen onderhouden. De prijs van de rondreis was inclusief de chauffeur en de gids (een kleine fooi achteraf wordt zeer op prijs gesteld), een rit op een paard en op een kameel, toegang tot alle bezienswaardigheden, overnachtingen, een slaapzak (hoewel ik toch zou aanraden om je eigen mee te nemen als je ruimte in je tas hebt!), en eten en drinken. Wees verder niet bang om een beetje over de prijs van de rondreis te onderhandelen, dat is wel gebruikelijk. Het kan je zo wat geld schelen. Uiteindelijk heeft de 9 daagse rondreis door Mongolië en één overnachting in het hostel mij bijna €480 gekost, en dat was het meer dan waard!

 

 

Dat was tot zo ver de uitgebreidere beschrijving van de kosten van de TransMongolië Express. Als je nog meer tips hebt, laat dan hieronder een berichtje achter!