Voordat je de fantastische TransMongolië Express kan nemen, moet je wel eerst wat voorbereidingen treffen. Zoals de visa voor Rusland, Mongolië, en China. Alledrie de landen hebben niet een visum on arrival, zoals veel landen dat wel hebben, dus je moet in Nederland nog even aan de slag! Hier lees je hoe het aanvragen van de visa voor de TransMongolië express gaat.

 

Visum Rusland

Beginnend met het visum voor Rusland. Deze kan je niet online aanvragen, maar hiervoor moet je naar de Consulaire Afdeling van de Russische ambassade. Je moet wel online een formulier invullen (een papieren is niet meer toegestaan) en vervolgens een afspraak maken. Het visum voor Rusland kost €35. Ik heb het visum destijds via Visumplus aangevraagd, omdat de kosten (en de tijd) om naar Den Haag te reizen hoger waren dan het via een visumbureau te laten doen, dan kost het totaal €84. De aanvraag en verwerking van het visum en verzenden van het paspoort duurden totaal bijna twee weken. Verder heb je voor Rusland een uitnodiging nodig, die vaak bij een boeking bij een hotel of hostel kan worden gekocht voor €31. Visumbureaus bieden ook uitnodigingen aan, maar dan zijn ze vaak wat duurder.

 

Visum Mongolië

Voor Mongolië is nu ook weer een visum vereist. Mongolië was tussen 2014 en 2016 een tijdje visumvrij, maar sinds er een politieke top is geweest, hebben ze de visumplicht toch opnieuw ingesteld. Het visum voor Mongolië kan je tegenwoordig niet meer via de site van het consulaat aanvragen, maar alleen via YourVisa. Je moet een formulier invullen, en ook een in- en uitreis bewijs kunnen laten zien. Toen ik mijn visum heb aangevraagd, ging het nog via het consulaat en moest het per post. Het kostte me toen ongeveer €76, met bijkomende verzendkosten ongeveer €94. Omdat het nu via een visumbureau gaat, verwacht ik wel hogere kosten voor het visum. De budgetservice bij YourVisa alleen is al €39.50, en daar komen de ambassade/visum-kosten nog bij.

 

Visa China

Dan het visum voor China. Tijdens de TransMongolië Express die ik in 2013 maakte, ben ik vanuit Ulaanbaatar naar Beijing gevlogen en heb ik gebruik gemaakt van het 72 uur transit visum dat toen nieuw geïntroduceerd was in drie grote steden. De douane beambten keken me toen wel even gek aan toen ik zei dat ik een 72-uur visum wilde. Maar op dit moment is dit visum al geldig in 18 steden in China en is dus een groot succes. Achteraf had ik wel spijt dat ik niet met de trein naar Beijing gegaan ben, omdat dat één van de mooiste gedeeltes van de treinreis is, maar het 72uurs transitvisum voor Beijing is alleen geldig als je via één van de luchthavens aankomt en weer vertrekt. Bovendien had ik voordat ik vertrok, te weinig tijd om nog het Chinese visum aan te vragen dus heb ik mede uit tijdoverwegingen voor het 72uurs visum gekozen. Er is nu ook een 24 uur direct transit mogelijk voor een verblijf van 24 uur of minder in China, ongeacht de manier van reizen en waar je binnenkomt en weer vertrekt. Dit is ideaal als je geen tijd hebt om een Chinees visum aan te vragen en toch met de trein China in wilt reizen. Als je de grens over gaat vanaf Mongolië is het nog ongeveer 15 uur met de trein naar Beijing, dan kan je daar nog even snel naar de Chinese muur en dan moet je weer vertrekken uit China.

Ik ben in mei 2015 nogmaals in China geweest en toen heb ik wel een ‘echt’ visum aangevraagd. Het visum voor China kost relatief veel geld, in mijn geval €123.50. Dit bedrag is het bedrag voor het visum en de verzendkosten voor aangetekend verzenden. Net als bij het Russische visum was het verzenden van mijn paspoort naar de Chinese ambassade goedkoper dan naar Den Haag te reizen. Het Chinese visum kan je relatief makkelijk zelf aanvragen via het online formulier, dan printen, de benodigde documenten te verzamelen, en opsturen. Het lijkt een heel papierwerk (en dat is het ook wel een beetje), maar je bent er redelijk snel doorheen. Hou er rekening mee dat het wel tot 4 weken kan duren voordat je je paspoort terug hebt, vraag het Chinese visum dus op tijd aan! Mocht je nou ook naar Tibet willen reizen, dan wordt vaak aangeraden om dit NIET op het aanvraagformulier in te vullen, maar een fictief reisprogramma bij te voegen. Ik had aangegeven dat ik naar Hong Kong zou reizen over land, dan hoef je niet noodzakelijk een ticket van een terugvlucht bij te voegen, want er wordt verwacht dat je een kopie van in- en uitreis naar China laat zien.

 

Nou dat waren de tips voor het aanvragen van de visa voor de TransMongolië Express. Heb je nog aanvullende tips? Laat het hieronder weten!