Voordat je de fantastische TransMongolië Express kan nemen, moet je wel eerst wat voorbereidingen treffen. Zoals de visa voor Rusland, Mongolië, en China. Alledrie de landen hebben geen visum on arrival, zoals veel landen dat wel hebben, dus je moet in Nederland nog even aan de slag! Hier lees je hoe het aanvragen van de visa voor de TransMongolië Express gaat.

 

Visum Rusland

Beginnend met het visum voor Rusland. Deze kan je niet online aanvragen, maar hiervoor moet je naar de Consulaire Afdeling van de Russische ambassade. Je moet wel online een formulier invullen (een papieren is niet meer toegestaan) en vervolgens een afspraak maken. Het visum voor Rusland kost €35. Ik heb het visum destijds via Visumplus aangevraagd, omdat de kosten (en de tijd) om naar Den Haag te reizen hoger waren dan het via een visumbureau te laten doen. Het visum kostte voor mij totaal €84. De aanvraag en verwerking van het visum en verzenden van het paspoort duurden totaal bijna twee weken. Verder heb je voor Rusland een uitnodiging nodig. Deze kan je vaak bij een boeking bij een hotel of hostel kopen voor zo’n €31. Visumbureaus bieden ook uitnodigingen aan, maar dan zijn ze vaak wat duurder.

 

Visum Mongolië

Voor Mongolië is nu ook weer een visum vereist. Mongolië was tussen 2014 en 2016 een tijdje visumvrij, maar sinds er een politieke top is geweest, hebben ze de visumplicht toch opnieuw ingesteld. Het visum voor Mongolië kan je tegenwoordig niet meer via de site van het consulaat aanvragen, maar alleen via YourVisa. Je moet een formulier invullen, en ook een in- en uitreis bewijs kunnen laten zien. Toen ik mijn visum heb aangevraagd, ging het nog via het consulaat en moest het per post. Het kostte me toen ongeveer €76, met bijkomende verzendkosten ongeveer €94. Omdat het nu via een visumbureau gaat, verwacht ik wel hogere kosten voor het visum. De budgetservice bij YourVisa alleen is al €39.50, en daar komen de ambassade/visum-kosten nog bij.

 

Visa China

Dan het visum voor China. Tijdens de TransMongolië Express die ik in 2013 maakte, ben ik vanuit Ulaanbaatar naar Beijing gevlogen. Ik heb toen gebruik gemaakt van het 72 uur transit visum dat op dat moment nieuw geïntroduceerd was in drie grote steden. De douane beambten keken me wel even gek aan toen ik zei dat ik een 72-uur visum wilde. Maar op dit moment is dit visum al geldig in 18 steden in China en is dus een groot succes.

Achteraf had ik wel spijt dat ik niet met de trein naar Beijing gegaan ben. Dit schijnt namelijk één van de mooiste gedeeltes van de treinreis te zijn. Maar het 72uurs transitvisum voor Beijing is alleen geldig als je via één van de luchthavens aankomt en weer vertrekt. Bovendien had ik voordat ik vertrok, te weinig tijd om nog het Chinese visum aan te vragen, Dus heb ik mede uit tijdoverwegingen voor het 72uurs visum gekozen.

Er is nu ook een 24 uur direct transit mogelijk voor een verblijf van 24 uur of minder in China, ongeacht de manier van reizen en waar je binnenkomt en weer vertrekt. Dit is ideaal als je geen tijd hebt om een Chinees visum aan te vragen en toch met de trein China in wilt reizen. Als je de grens over gaat vanaf Mongolië is het nog ongeveer 15 uur met de trein naar Beijing. Dan zou je daar nog even snel naar de Chinese muur kunnen gaan en dan moet je weer vertrekken uit China.

Ik ben in mei 2015 nogmaals in China geweest en toen heb ik wel een ‘echt’ visum aangevraagd. Het visum voor China kost relatief veel geld, in mijn geval €123.50. Dit bedrag is het bedrag voor het visum en de verzendkosten voor aangetekend verzenden. Net als bij het Russische visum was het verzenden van mijn paspoort naar de Chinese ambassade goedkoper dan naar Den Haag te reizen. Het Chinese visum kan je relatief makkelijk zelf aanvragen via het online formulier, dan printen, de benodigde documenten te verzamelen, en opsturen. Het lijkt een heel papierwerk (en dat is het ook wel een beetje), maar je bent er redelijk snel doorheen.

Hou er rekening mee dat het wel tot 4 weken kan duren voordat je je paspoort terug hebt. Vraag het Chinese visum dus op tijd aan! Mocht je nou ook naar Tibet willen reizen, dan wordt vaak aangeraden om dit NIET op het aanvraagformulier in te vullen, maar een fictief reisprogramma bij te voegen. Ik had aangegeven dat ik naar Hong Kong zou reizen over land. Zo hoefde ik niet noodzakelijk een ticket van een terugvlucht bij te voegen, want er wordt verwacht dat je een kopie van in- en uitreis naar China laat zien.

 

Nou dat waren de tips voor het aanvragen van de visa voor de TransMongolië Express. Heb je nog aanvullende tips? Laat het hieronder weten!

 

 

4 Comments
 1. M.kies 30th oktober 2017 at 23:29 - Reply

  Hoi, mijn zoon wil.vanuit china de siberie expres nemen. Hij kan het visum niet voor zijn vertrek uit nederland aanvragen om hij eerst enekel maanden andere landen gaat bezoeken alvorens door te reizen naar china. Weet jij hoe en waar hij het beste zijn visum aan kan vragen vanuit aan.china.grenzende landen?ik hoop dat je tijd hebt om antwoord te geven?

  • Els 31st oktober 2017 at 08:12 - Reply

   Wat leuk dat je zoon zo’n mooie reis gaat maken!
   Visa zijn vaak in elk land te verkrijgen via de ambassade van het betreffende land, bijvoorbeeld de Chinese ambassade in Bangkok Thailand, of Hanoi Vietnam. Even Googlen waar de ambassade zit in het land waarin je je bevindt, vaak is dat in de hoofdstad of ook in andere grotere steden, als het land groot is. Het aanvraagformulier voor het Chinese visum is overal gelijk en ook de eisen zijn gelijk, zoals een voorlopig reisplan en het adres van de eerste overnachting. Het formulier kan je ook vinden op de website van de ambassade in Nederland. De aanvraag duurt vaak een aantal dagen, in die dagen kan je dus wel leuke dingen bezoeken, maar kan je niet doorreizen omdat je je paspoort moet afgeven op de ambassade. Het visum voor China kan drie maanden voor inreizen aangevraagd worden, bijvoorbeeld: als de aanvraag goedgekeurd wordt op 1 november, moet je voor 1 februari China inreizen. Na inreizen is het visum (afhankelijk van de aanvraag natuurlijk) meestal 30 dagen geldig.
   Hopelijk heb ik je zo eerst genoeg info gegeven, mocht je nog meer vragen hebt, laat gerust nog een berichtje achter! En wens je zoon ontzettend veel plezier op z’n reis! 🙂

 2. inge 27th oktober 2017 at 20:22 - Reply

  leuke site! vraagje: als je via een hostel een uitnodiging hebt, is die dan de hele lengte van je reis geldig?? mag je overal uitstappen en later weer instappen of is je treinkaartje dan niet meer geldig? zo ja kun je dan in een boemeltje stappen en dan zomaar weer ergens uitstappen? of moet je een ‘reisplan’ ergens inleveren en je daar dan ook aan houden? heb je voor mongolie ook een uitnodiging nodig? en hoe lang zijn die visa geldig?

  • Els 27th oktober 2017 at 21:38 - Reply

   Hoi Inge! Dank je 🙂 Leuk dat je erover denkt om de TransMongolië express te doen, het is echt een geweldige reis!
   Over je vragen: de uitnodiging voor Rusland is alleen voor je visumaanvraag, zodra je eenmaal je visum hebt, mag je 30 dagen in Rusland blijven, en ben je vrij om te reizen wanneer en waar je wilt. Ook voor je visumaanvraag hoef je geen reisplan te overleggen, zoals bijvoorbeeld voor een visum voor China. Je moet wel een formulier van je zorgverzekering aanvragen waarin staat dat je verzekerd bent en dat medische kosten worden vergoed, mocht je in Rusland iets gebeuren. Dit is een standaard formulier en is eenvoudig bij je zorgverzekering aan te vragen. Voor details over wat je moet meesturen kan je kijken op alle online visumbureaus zoals VisumPlus of het Russisch consulaat.

   De treinkaartjes voor Rusland is een ander verhaal. Stel, je koopt een kaartje van Moskou naar Novosibirsk, dan kan je niet tussendoor even uitstappen en de volgende dag weer opstappen. Het kaartje is alleen voor de geboekte dag geldig met begin- en eindstation. Je kan natuurlijk halverwege uitstappen als je wilt, maar dan moet je daarna weer een nieuw kaartje kopen als je verder wilt reizen. Er ligt één spoor van oost naar west, met uiteraard een aantal aftakkingen, maar het netwerk is niet zo groot dat er continu treinen rijden. Bovendien zijn de meeste grote (langeafstands) treinen ook direct slaaptreinen en deze moet je van tevoren boeken of mazzel hebben dat er nog een plekje of een stoel vrij is. Op de site Seat 61 kan je heel uitgebreid veel informatie vinden over de TransSiberië/TransMongolië Express.

   Voor het visum voor Mongolië heb je geen uitnodiging nodig, maar voor de aanvraag moet je wel een inreis-bewijs hebben (trein- of vliegticket). Het visum is vanaf de inreisdatum 30 dagen geldig. Het consulaat van Mongolië in Breda geeft geen visa meer uit en de aanvraag moet nu worden gedaan via YourVisa, hierdoor is het wel wat duurder geworden.
   Mocht je nog meer willen weten, vraag het gerust! Veel succes!

Leave A Comment