Een road trip van vier weken door Nieuw-Zeeland: wat kost dat nou? De prijs van een rondreis als je alles zelf regelt vind je hier. Inclusief tips om geld te besparen! Vier weken rondtrekken door Nieuw-Zeeland is eigenlijk veel te weinig voor zo’n mooi land waar zoveel te zien valt. Maar vaak zijn tijd en geld limiterend. Mijn rondreis in Nieuw-Zeeland was bijna vier weken: van 11 april tot en met 5 mei 2018 (reisdagen op 10 april en 6 mei). Daarna ben ik nog vier dagen in Sydney geweest, voordat ik weer naar huis ging. Het liefst had ik mijn road trip door Nieuw-Zeeland nog met een paar weken verlengd, want wat is het een prachtig land!

Zoals je wellicht al weet: Nieuw-Zeeland is een duur land. Dit zie je vaak voor eilandnaties. Boodschappen, benzine, overnachtingen, allemaal behoorlijke prijzen. Maar ook hier kan je het zo goedkoop, of zo duur, maken als je zelf wilt. Eerst een aantal tips:

 

Bespaartip 1. Kook lekker zelf!

De Nieuw-Zeelandse keuken is niet de beste en er zijn overal grote supermarkten, dus ik heb vooral zelf gekookt. Soms samen met mensen die ik ontmoette in de hostels.

 

Bespaartip 2. Ga carpoolen als je een huurauto hebt, zo kan je besparen op kosten voor benzine.

Ik reisde in het najaar, precies tussen het hoogseizoen van de zomer en het winterseizoen voor de wintersporters, waardoor het overal rustig was. Ik had geen moeite met het vinden van een leeg plekje in hostels of in de bus. Het Noordereiland heb ik met de bus gereisd in plaats van een auto te huren vanaf aankomst. Dit was op zich prima te doen, hoewel een auto in Nieuw-Zeeland ook wel erg makkelijk is. Zomers is een camperbusje misschien wel de allerbeste optie, lekker vrij en je kan gaan en staan waar je wilt. In de periode dat ik er was, was het daar ’s nachts eigenlijk al te koud voor.

Bij aankomst in Picton op het Zuidereiland had ik een auto gehuurd die ik vlakbij de ferry kon ophalen. Ik had de auto tot aan het einde van mijn reis. De afstanden in Nieuw-Zeeland zijn niet heel ver, maar de wegen zijn geen snelwegen. Gemiddeld legde ik 60 kilometer per uur af en dat was vaak een goede tijdsindicatie. Ik hoopte op het Zuidereiland wat mensen te ontmoeten met wie ik samen kon rijden, maar daar was het te rustig voor en bovendien ontmoette ik geen mensen die precies mijn route aflegden.

 

Bespaartip 3. Geniet van de natuurlijke rijkdom van Nieuw-Zeeland, je hoeft geen extra tours of uitjes te doen.

Ik heb een aantal uitjes en tours gedaan, maar niet veel, want Nieuw-Zeeland is zelf één groot prachtig buiten-zijn waar je toch komt voor de natuur. De uitjes die ik heb gedaan waren: een dagje met de ferry naar Waiheke eiland (Auckland), een tour naar Wai-O-Tapu thermisch gebied (Rotorua), kajakken en wandelen in Abel Tasman NP met Kaiteriteri Kayaks, een cruise door Milford Sound, met de kabelbaan omhoog in Wanaka, en… een skydive in Fox Glacier. De skydive was het duurst, maar een superervaring! (Lees hier meer over de skydive boven Fox Glacier). In Nieuw-Zeeland kan je heel makkelijk besparen op dit soort uitjes door van tevoren te boeken via Bookme, in plaats van ter plekke te betalen. Zo heb ik mijn kajak/boottour voor Abel Tasman NP en de cruise door Milford Sound via Bookme geboekt.

Nieuw-Zeeland is natuurlijk het land van de extreme sports en zelfs als je geen skydive wilt doen, dan is er altijd nog de optie om te paragliden, een bungee jump te doen, of een helicopter tour te nemen naar de top van één van de gletsjers (hoewel ik dit laatste niet direct zou aanraden!). Het zijn in elk geval opties die je zeker zult overwegen, en die allemaal de moeite waard zijn, maar waar je wel op kan besparen als je ze niet doet.

 

Nog één tip:

Kies een paar plaatsen in Nieuw-Zeeland uit die je echt wilt zien en neem er de tijd voor! Om lekker te wandelen, bergen te beklimmen, natuur te ontdekken, en buiten te zijn. Dat is beter dan 25 dagen in de auto te zitten!

 

Het kostenoverzicht

Uiteindelijk is dit het overzicht van de kosten die ik gemaakt heb voor mijn rondreis door Nieuw-Zeeland van 26 dagen:

 

Lonely Planet Nieuw-Zeeland€21.50
Treinticket Groningen-Schiphol v.v.€30.60
Vliegticket Osaka - Auckland met China Southern€434.36
Bustickets en vervoer Noordereiland (incl. ferry van Noord- naar Zuideiland)€91.44
Autohuur via NZ Rent a Car (18 dagen)
Benzine (2527 km)
€375.77
€226.87
Hostels 26 nachten (vooral meer-persoons dorms)€584.31
Boodschappen€231.86
Overige uitgaven eten (o.a. uit eten en kopjes thee/koffie)€101.30
Uitjes & tours (inclusief skydive)€555.71
Overige uitgaven, souvernis en cadeautjes voor thuis€243.82
Vlucht Christchurch - Sydney en Sydney - Amsterdam (via Doha)€690.38
Totaal€3587.92

 

Het is een behoorlijk bedrag voor een reis van vier weken, maar bij reisorganisaties ben je veelal hetzelfde bedrag kwijt voor een rondreis van 25 tot 29 dagen (inclusief reisdagen). Dan heb je geen: uitjes, eten, benzine voor je auto, of overige uitgaven. Al die extra dingen zijn in mijn overzicht opgeteld meer dan €1400! (zelfs zonder skydive, is het zeker nog meer dan €1000 🙂 )

Een retourticket Schiphol-Auckland is op dit moment ongeveer te krijgen vanaf zo’n €1000. Als je, net als ik, in Christchurch eindigt, dan komt daar nog een goedkoop ticket van het Zuidereiland terug naar Auckland, b.v. via Air New Zealand, bij. Dat komt ongeveer overeen met de kosten die ik gemaakt heb voor mijn tickets in dit overzicht. Ik kwam vanaf Japan, dus ik moest twee losse tickets kopen, dat is altijd duurder dan een retourtje.

Al met al was deze reis duur, maar het was het meer dan waard: Nieuw-Zeeland is echt schitterend. Een veelzijdig land met prachtige natuur waar je weken van kan genieten.

 

 

Handige Links

Autohuur Nieuw-Zeeland
Bookme New Zealand
Skydive Fox Glacier (ze zijn samen gegaan met Sky Dive Franz Josef Glacier)

 

Leave A Comment