Vandaag gaan we mountainbiken op het eiland, ik ga samen met Marleen, Maaike en Olivier. Er staat een hutje achter Nikita’s Homestead waar een hippie woont die fietsen verhuurt. Het kost slechts 500 roebels voor de hele dag. We willen eigenlijk graag naar de andere kant van het eiland fietsen en de fietsenverhuurder geeft ons een zelfgemaakt routekaartje waarop de afstanden niet helemaal kloppen met werkelijkheid. Het lijkt alsof hij het kaartje heeft getekend waarbij hij begon met daadwerkelijke afstandsverhoudingen, maar gaandeweg realiseerde dat het dan niet op het kaartje zou passen en dus maar de verst afgelegen dingen verkort heeft getekend. Super informatief dus zo’n kaartje.

Nadat hij nog even onze kettingen had gesmeerd gingen we op weg. Het begon al met de hoofdweg, ja de hoofdweg. Lees: het grootste zandpad op het eiland. Lekker mountainbiken. Zodra we bij de afslag kwamen die we moesten hebben, twijfelden we eerst nog een aantal keer of het de goede afslag is. Nadat we toch echt de omgevingskenmerken van het kaartje hadden geïdentificeerd gingen  we linksaf. De wegen leken allemaal mooi vlak, maar zodra we begonnen met fietsen bleek het toch behoorlijk steil. Al snel zwoegde ik er wat achteraan en Marleen kon ook het tempo van Maaike en Olivier niet bijhouden. Maaike met ervaring op de racefiets en en Zwitser die in Zwitserland fietst alsof het Nederland is, zo vertelde hij. Tja.. daar konden we niet tegenop.

 

 

Na een korte stop op de eerste heuvel besloten we dat Marleen en ik een klein rondje zouden gaan maken omdat we beide niet echt klimmersbenen hadden. Maaike en Olivier wilden toch proberen de andere kant te halen. We keken ze nog even na en zagen ze als twee kleine stipjes in de verte verdwijnen. Wij pakten onze fiets en beklommen de dichtstbijzijnde berg zodat we snel een afdaling konden doen 🙂 Op het kaartje stond een route aangegeven die we graag wilden fietsen, maar we namen ergens een verkeerde afslag en kwamen midden in de vuilnisberg van het eiland terecht. En dan zeggen dat toeristen het eiland smerig maken…

Terug naar Nikita. Kopje thee, nog wat tips voor Irkutsk gekregen en wat gekletst. Busje naar Irkutsk geregeld die Maaike, Marleen en Olivier ook nemen. Naar de banya op het strand, in het baikalmeer! Banya aan één kant heel warm. Heerlijk verfrissend én in het meer ‘gezwommen’. Veel gegeten, na fietsen en banya best trek. Sergei zei dat ik goed moest eten en schepte veel op, ik dacht veel te veel, maar was perfect 🙂 ging er prima in. Laatste nachtje en dan naar Irkutsk. Ik zou hier nog wel een week kunnen vertoeven, maar ik moet verder. Nog een dagje Irkutsk en dan op naar Mongolië, waar ik ook weer veel van de natuur zal zien. Ik verheug me erop maar ook een beetje angstig voor hoe het zal gaan met heel weinig voorzieningen.. het is maar 10 dagen, dus het komt vast goed!

 

 

Leave A Comment