Vandaag om 8.00 opgestaan om naar de Hermitage te gaan, het grootste museum in Sint Petersburg. Elke laatste donderdag van de maand is de entree gratis voor alle bezoekers, mooi meegenomen dat scheelt weer bijna 10 euro 🙂 maar je moet wel een hele lange rij verwachten volgens de Lonely Planet, dus om 9.20 was ik onderweg om keurig om 9.30 aan te sluiten achter al zo’n 30 wachtende mensen, terwijl het pas om 10.30 opengaat. Om 10 uur werden de buitenste hekken geopend naar de binnenplaats en om stipt 10.30 de ingang naar het museum. De entree was gratis maar voor je camera moest je wel betalen, hoewel dat achteraf ook niet nodig was geweest, niemand heeft het gecontroleerd. Dus toch nog 200 roebels (4,5 euro) verspild..

 

 

Eenmaal binnen heb ik ongeveer de route gevolgd die in de Lonely Planet aangegeven staat als de route van niet te missen sites in de Hermitage, vooral de eerste verdieping is bijna helemaal opgenomen in deze route en blijkt niet alleen bij mij zeer populair. Als je net begint, is het geweldig, de trap naar de eerste verdieping is marmer en goud, een grandioze opening. Maar dan, de eerste paar zalen met kroonluchters, gouden plafonds en schilderijen met een mooi uitgelichte Jezus zijn geweldig, overweldigend. Maar na tientallen zalen en 2,5 uur later weet ik dat Jezus toch elke keer aan het kruis gaat (of er weer af komt), dat biddende of verdrietige vrouwen heel goed met hun ogen naar boven gerold kunnen kijken en dus heb ik de eerste verdieping wel gezien, waar is de moderne kunst?

 

 

Gelukkig is er nog een tweede verdieping, wel met een weggemoffelde oude trap naar boven, niks vergeleken met de entree naar de eerste verdieping. De zaaltjes zijn kleiner, grijs en tl-verlicht. De moderne kunst, en zeker de Aziatische kunst, is een ondergeschoven kindje op zolder. De tourgroepen rennen er bijna doorheen een in de Aziatische zaken wagen ze zich niet eens, in tegenstelling tot beneden, waar groepen Aziaten, Duitsers en Engelsen zich in de zalen proppen rondom een Rembrandt met een gids die er minstens 5 minuten iets over verteld. Het voordeel was wel dat ik de moderne schilderijen in alle rust kon bekijken en daarom werd ik toch heel blij van de zolder 🙂

Na vier uur slenteren tussen de kunst was ik wel klaar mee. Hongerig en dorstig ben ik naar de uitgang gegaan en ben ik nog even de binnenplaats in de zon gaan zitten, mensjes kijken, waarna ik terug ben gelopen naar het hostel omdat ik niet echt zin had om nog allemaal dingen te bezoeken of bekijken. De tweede nacht was namelijk nog erger dan de eerste (muggen, prikkende dekens, koud), dus ik was best een beetje moe. Ik vroeg me ook af hoe ik dit ga volhouden als ik de hele reis zoveel ga doen.. 🙂 maar goed, even wat foto’s op mn Google drive gezet (volgen ook snel hier!) en met Ruben geskyped. Dat was echt superfijn om hem te zien en even te kletsen. De verbinding was erg goed, geen vertraging op de lijn, dus dat was ook fijn kletsen.

Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik bij café Zoom, een gezellig eetcafeetje in een souterrain. Lekker gegeten en een Russisch Kikker-Haas boekje gelezen, het verhaaltje over Rat en dat ie een bankje gaat bouwen en Varkentje zijn huis redt van brand (mam en Jantien weten het wel). Zo leer ik nog eens Russisch 😉 Morgen mn laatste dag in St. Petersburg voordat ik zaterdag doorreis naar Moskou. Ik heb nog niet echt een plan voor morgen, ik denk even naar Peter & Paul fortress en misschien nog een museumpje, maar vooral ga ik nog een dag van deze prachtige stad genieten.

 

 

3 Comments
 1. Mick 13th augustus 2018 at 19:10 - Reply

  Leuk om te lezen en bedankt voor de tips, wij gaan morgen de Hermitage bezoeken, ik ben benieuwd!

  • Els 14th augustus 2018 at 09:09 - Reply

   Heel veel plezier!

 2. Mams 5th september 2013 at 21:17 - Reply

  Hoi lieve schat 🙂 Wat weer een leuke blog. Nog weer een talent waarvan ik dacht dat vooral Jantien die had. Moet vaak even glimlachen om jou verhalen. Fijn dat je even lekker met Ruben hebt kunnen skypen. Begrijp dat het allemaal heel leuk is maar kan me voorstellen dat 5 oktober ook wel met een uitroepteken in je agenda staat 🙂 Ik hoop dat het slapen in Moskou wat beter gaat dan in het Cubahostel. Nou ja is niet anders. Anders maar veel slapen in de trein. Blijf ons vooral blij maken met je blogs. Slaap lekker vannacht en droom maar fijn over kikker haas. Doe ik vannacht waarschijnlijk ook (donderdag hè :)) Dikke smok van je paps en mams XXXXXXX

Leave A Comment