Op mijn laatste dag in Sint Petersburg heb ik lekker rustig aan gedaan. Mn kamergenoot had de avond ervoor een nieuwe vulling in de anti-mug-stekker gedaan en dat werkte erg goed. Ik heb in één ruk doorgeslapen en  werd pas om 9 uur uit mezelf wakker. Nu lag ik er ook niet heel vroeg in (rond half 1) want we waren de avond ervoor nog naar het museum voor Sovjet arcade spellen gegaan met wat mensen uit het hostel, een gemixt gezelschap: een Amerikaan, een Fransoos, twee Poolse meiden, een Duitser, een Turk, een Braziliaan, een Rus en een Nederlandse 😉 In het museum kregen we voor 200 roebel 20 muntjes (15 cent muntjes uit de Sovjettijd) en konden we los. Flipperen op de flipperkast die niet echt meer goed kon flipperen elkaar racen meten autootje van 10 pixels op een scherm (Atari-style) en tafelvoetbal (Nederland-Duitsland met Nick). En het leukste spel was een tafel met een grote plexiglas koepel erop met een bord eronder met genummerde deuken met twee springveren in de bodem van de deuken en als je op de genummerde knop van de bijbehorende deuk drukte, werd het balletje richting het netje van je tegenstander geschoten en had je een punt. De beste vervanging van tafelvoetbal die ik ooit gezien heb!

 

 

Maar goed, vanmorgen dus eerst rustig aan gedaan. Lekker rustig ontbeten en bekeken wat ik deze laatste dag in Sint Petersburg zou gaan doen. Ik besloot om naar Peter & Paul fortress te gaan, een vestingeilandje in de rivier. Voor de verandering heb ik de metro genomen in plaats van te lopen. Van Nevsky Prospekt naar Gorkovskaya, slechts één halte, maar wel leuk voor de verandering. Ik heb de vesting alleen van buiten bekeken, de musea en de kathedraal had ik vandaag niet zo’n zin in, bovendien was het opnieuw prachtig weer en buiten lopen of op een bankje zitten leek me een beter idee. De bladeren aan de bomen beginnen al te verkleuren en met de zon erbij word het al prachtig herfst. Echt een super tijd om hier te zijn. Vanaf het eiland had ik ook een prachtig zonnig overzicht van de skyline van Sint Petersburg. Uiteraard heb ik de mooie gele kathedraal op het eiland nog wel op de foto gezet en Peter de Grote zijn rechter wijsvinger aangeraakt (schijnt geluk te brengen), voordat ik aan de andere kant het eiland weer verliet.

 

 

Ik ben doorgelopen langs de rivier en heb het museum Kunstkamera bezocht voor het studententarief van 50 roebels (€1,15). Alle voorwerpen, van gebruiksvoorwerpen, tot kleding, tot religieuze voorwerpen van verschillende culturen waren tentoongesteld. Maar waar iedereen, denk ik, voor kwam was een grote zaal op de eerste verdieping waar allerlei lichaamsdelen, hoofden en misvormde foetussen op sterk water stonden. Siamese tweelingen, eenogen, zonder hoofd of ledematen en zo gek je het maar kan bedenken, het was er allemaal. Dit was dan ook direct de drukste zaal van het museum 🙂 Er mocht niet gefotografeerd worden, maar ik heb natuurlijk stiekem wel wat fotootjes met m’n telefoon gemaakt.

 

 

Na ongeveer een uurtje had ik het wel gezien en ben ik verder gelopen naar het metrostation op deze kant van de rivier en ben ik met de metro naar station Vladimirskaya gegaan om bij Dom Beat een hapje te eten. Leuk retro van binnen, gezellige uitstraling en een lekkere stoel om in te zitten. De Lonely Planet had weer gelijk, behalve dat het toch wat duurder was dan ze zeiden, dus ik heb het goedkoopste op het menu genomen (wat prima was!) en dat het personeel niet heel erg attent of aardig was. Wat dat betreft was Botanika echt de beste plek waar ik in Sint Petersburg heb gegeten (prijs, eten en personeel).

 

 

Eenmaal weer in het hostel heb ik m’n foto’s geupload en hebben we hier in de gezamelijke huiskamer met een paar mensen nog gezellig gekletst. Ben, een Amerikaan, Laura uit Groot-Brittanië en ik waren eerst met z’n drieën totdat de 2 Poolse meiden Agata en Carolina er ook bij kwamen zitten. Laura kwam vanuit Mongolië en ze had me nog wat tips gegeven (en horror verhalen verteld). Dan ben ik in elk geval voorbereid 😉 en ze had Mongoolse wodka meegenomen en daar dronk ze wat van. Op een gegeven moment wilden een aantal mensen de stad in en Laura ging zich omkleden, ze kwam in een jurkje en met een wit/groen hoofdje terug en viel bijna direct op de bank in slaap. We vroegen nog even of het wel met haar ging en ze zei ok, maar we vertrouwden het toch niet helemaal. En dat klopte, na tien minuutjes was het ineens rennen naar de wc. De rest dacht dat het toen een goed idee was om de stad in te gaan en vertrokken ineens allemaal. Ik wilde sowieso liever m’n bed opzoeken, en ik vond ook dat we Laura niet zo konden achterlaten.Ik heb nog even geholpen met opruimen, wat de meid achter de receptie zeer kon waarderen en gezorgd dat Laura in bed kwam.

Toen ben ik zelf ook lekker gaan slapen. Nou ja, lekker.. blijkbaar zat er naast het hostel een discotheek en rond 4/5uur ’s ochtends begonnen ineens alle ramen te trillen van de harde bas in de muziek. Hartstikke leuk een hostel in een oud pand in het centrum, maar de oude ramen waren niet echt bestand tegen nieuwe discotheken. Maar dat geeft niet, want al met al was Sint Petersburg namelijk echt fantastisch! Het is zeker één van de mooiste steden waar ik ooit geweest ben en ik zou iedereen aanraden om er eens een lang weekend naar toe te gaan. Zeker nu in de herfst is het prachtig. Morgen met de trein van 11.15 richting Moskou! Ik ben erg benieuwd naar de hoofdstad van Rusland, en daar kan ik wel weer verder slapen 😉

 

Leave A Comment