Dit jaar ga ik heel wat reisjes maken. In mei ga ik naar Kreta – Griekenland – voor een congres en natuurlijk wat dagen extra (totaal 2 weken), het eerste weekend van juli ga ik een weekend naar Århus – Denemarken – en eind augustus ga ik naar Noord-Italië voor een bruiloft en ook een weekje extra. Maar sinds een paar maanden ben ik ook bezig met voorbereidingen voor een nieuwe ‘grote’ reis! Spannend! Ik ga naar China, Tibet, en Nepal. Geen 10 weken dit keer, maar ‘slechts’ 26 dagen. Mijn reis start op 19/20 mei in Shanghai, China en eindigt op 13 juni in Kathmandu, Nepal.

Het begon al voor mijn verjaardag erg te kriebelen dat ik graag weer op reis wilde en toen ik op mijn verjaardag een ontzettend dik reisboek kreeg van mn vrienden van het werk besloot ik niet langer te wachten en een nieuwe reis te boeken. Maar waar begin je dan? Er is natuurlijk zoveel te zien en te beleven, wat ga je eerst doen? Mijn grote droomreis, de TransMongolië express had ik in 2013 gedaan. Ik maakte een top10 bucketlist van bestemmingen die ik op dit moment zeker eens in mijn leven wil bezoeken en kwam tot het volgende lijstje:

1. Tibet (en Nepal)
2. Argentinië en Uruguay
3. Cuba
4. Nieuw Zeeland
5. Peru en Chili
6. IJsland
7. Scandinavië
8. Zuid-China en Myanmar
9. Australië
10. Nepal en Bhutan

Mijn keuze was snel gemaakt, de eerste bestemming op het lijstje staat niet voor niks op één, dus dat zou het worden! Tibet.

 

 

Ik begon uiteraard met lezen, rondsnuffelen op internet, en nog meer lezen. Eén ding was redelijk snel duidelijk, Tibet is geen eenvoudige bestemming om te bereizen en flexibiliteit zou niet het sleutelwoord worden van het plannen van deze reis. Ik wil uiteraard zo goedkoop mogelijk reizen, wat betekent backpacken, reizen met de trein, slapen in dorm rooms in hostels, en goedkoop eten. Echter, voor Tibet moest ik een tour boeken voor een Tibet entry permit en een gids. Beide zaken die verplicht zijn. Eerst ging ik op zoek naar ervaringen van anderen en ik kwam uit bij een reisbureau in Tibet die tours aanbiedt, maar zodra je met minder dan vier personen reist, is de prijs nagenoeg gelijk aan de prijzen die ik vond bij de Nederlandse aanbieders. Bovendien zat ik dan met de data van de reis in de problemen. Via hostels in Chengdu worden ook reizen aangeboden, maar veel te kort (in 5 dagen door Tibet racen) of ook weer net zo duur en met te veel onzekerheid op welke datum we zouden vertrekken.

Uiteindelijk besloot ik om via een Nederlandse aanbieder (Outsight) de tour te boeken. Bij de tour kon ik als alleen reizigster aansluiten, de data waren goed en alle overnachtingen zaten bij de prijs inbegrepen. Ik heb de tour geboekt en daarna de rest van de reis ingevuld. Het probleem met Tibet is dat het ten alle tijde kan worden afgesloten. Dit jaar bestaat de Tibet Autonomous Region 50 jaar. De kans bestaat dat de zeer strenge regels vanuit China weer worden ingevoerd waarbij er alleen een permit wordt afgegeven als je met 4 of 5 personen met dezelfde nationaliteit reist. Er bestaat zelfs de kans dat Tibet helemaal wordt afgesloten en er geen permits zullen worden afgegeven. Zodra er geen permits worden afgegeven kan je niet reizen naar Tibet en is het dus dicht. Ik hoop natuurlijk dat dat niet gebeurt en dat de reis gewoon doorgaat! Anders moet ik kort van tevoren mijn reisplan nog wijzigen, maar dat zien we dan wel weer. Ik heb in elk geval voor de zekerheid maar een annuleringsverzekering afgesloten. Op dit moment ligt mijn paspoort bij de Chinese ambassade voor een visum. Ik hoop dat het visum zonder al te veel problemen wordt verstrekt (fingers crossed).

Ik heb besloten om de eerste week in China te verblijven en wel op twee plaatsen: Shanghai en Chengdu. Ik wilde eerst ook een tussenstop maken in Xi’an, maar er is te weinig tijd voor de afstanden die je moet afleggen in China. Bovendien ben ik op reis en wil ik me niet continue haasten, ik vind het ook heerlijk om het gevoel te hebben dat je tijd hebt om dingen te doen in plaats je te haasten van de ene toeristische trekpleister naar de andere om maar zoveel mogelijk in één week te proppen. Misschien dat ik vanuit Shanghai nog een tripje maak naar Hangzhou, wat ook prachtig schijnt te zijn en vanuit Chengdu wil ik graag naar de grote Boeddha van Leshan. Eenmaal in Tibet ligt de reis vast van dag tot dag, maar wel met eigen invullingsmogelijkheden.

In Nepal heb ik uiteindelijk nog een volle week waarvoor ik nog niet heb gepland wat ik ga doen. Er zijn in Nepal ook zoveel mooie dingen te zien en te doen, maar ook hier moet ik weer keuzes maken. Het liefst zou ik een trek maken in het Annapurna gebergte, maar hier is geen tijd voor. Ik denk dat ik vast nog wel eens terug ga naar Nepal, dus ik moet gewoon een keuze maken. Op dit moment denk ik dat ik een bus ga nemen naar Pokhara, daar een paar dagen blijf, misschien een paragliding doen en dan terug ga naar Kathmandu/Patan om de Kathmandu vallei de bekijken en dan terug te vliegen naar Nederland.

Ik heb er superveel zin in! Nog maar even wat meer lezen en dan ben ik er in mei helemaal klaar voor!

 

4 Comments
 1. Ester Borgstijn 10th februari 2017 at 12:54 - Reply

  Hallo Els,

  dank je wel voor de info, ik ga me eens informeren bij Outsight.

  Groetjes,

  Ester.

 2. Ester Borgstijn 9th februari 2017 at 11:51 - Reply

  Hallo Els,

  ik ben toevallig op je pagina terecht gekomen, we zoeken een annuleringsverzekering die de kosten overneemt als we in december naar Tibet gaan, dit voor het geval als de chinesen Tibet dichtgooien.
  Onze reisorganisatie kan de kosten niet terugbetalen, dat hebben ze ook eerlijk gezegd.
  Had jij een anuleringsverzekering waar sluiting van Tibet ondervalt?
  Dan nog een vraagje, hoe was Tibet?

  groetjes van Ester Borstijn uit Luxemburg.

  • Els 9th februari 2017 at 12:14 - Reply

   Hoi Ester!

   Bij de organisatie waar ik destijds geboekt heb (Outsight), zeiden ze dat zij zelf de reis zouden annuleren als de grens dicht zou gaan. Dat zou betekenen dat zij alleen de boekingskosten in rekening zouden brengen. Uiteindelijk ben ik in 2015 niet naar Tibet geweest vanwege de aardbeving, die plaats vond twee weken voordat ik zou gaan, en werd dus alles geannuleerd omdat Tibet volkomen ontoegankelijk was. Ik heb mijn geld (min de boekingskosten) toen terug ontvangen. Tibet staat nog steeds bovenaan mijn lijstje! Helaas kan ik je dus niet informeren over een goede annuleringsverzekering waar de sluiting van Tibet onder valt. Misschien dat een andere reisorganisatie een optie is?
   Zover ik weet, is de Tibetaanse grens niet vaak gesloten de laatste jaren, maar dat zegt natuurlijk niets. Op de website The Land of Snows.com kan je ook betrouwbare informatie vinden over eventuele aanstaande sluitingen van Tibet.

   Veel succes met het boeken van jullie reis en heel veel plezier in Tibet!

 3. Mams 11th april 2015 at 16:30 - Reply

  Dat ziet er goed uit lieve schat en heel veel plannen zo te lezen. Wordt vast een hele mooie reis waar je weer heel veel ziet en beleefd. Een hele dikke kus van je mams 🙂 XXX

Leave A Comment