Er bestaan altijd clichés over elke nationaliteit. Nederlanders zijn direct, Duitsers punctueel, Italianen nemen overal de tijd voor een ga zo maar door. Zo zijn er natuurlijk ook clichés rondom Chinezen en dit zijn drie dingen die sowieso waar zijn:

1. Ze zijn met veel, heel veel! (dat wisten we natuurlijk wel, maar toch..)
In Shanghai en het toeristische Hangzhou in elk geval, ik zal een update geven aan het eind van de reis over de rest)

2. Ze hebben inderdaad vieze gewoontes: rochelen en op straat spugen, bah en kauwgum zou hier verboden moeten worden totdat iedereen met z’n mond dicht kan kauwen.

3. Ze zijn heel luidruchtig. Tourgidsen schreeuwen alsof hun groep een kilometer achter hen loopt, bedienden in restaurants schreeuwen bestellingen naar elkaar, op straat lijken vaak meerdere ruzies tegelijk uit te barsten, en overal telefoneren op een toon dat iedereen mee kan genieten is ook geen probleem.

Naast deze drie dingen zijn er nog veel meer te vinden, bijvoorbeeld dat iedereen hier beter contact heeft met zijn of haar telefoon dan met de mensen om zich heen. Het Chinese netwerk moet wel het beste ter wereld zijn. Alleen jammer dat de meest gebruikte westerse websites het niet doen, Facebook en alles wat ook maar met Google te maken heeft. Verder maakt iedereen de hele dag selfies, ik denk dat het hier uitgevonden is.

Ik kan nog wel even doorgaan, misschien later een update 🙂 China is tot nu toe in elk geval echt een cultuurshock vergeleken met Europa.

 

Leave A Comment

Tripjes

2022
April: Emigreren naar de VS
1-9 Oktober: roadtrip New England
28-30 Oktober: Houston World Series Baseball
19-21 November: Nashville
4 December: New York

2023
30 December – 7 Januari: Costa Rica
1-3 April: Washington DC

Waar wil je naar toe?

Bestemmingen - Els Kuiper Placeholder
Bestemmingen - Els Kuiper