Mijn eerste treinreis in Rusland begint vandaag! In het hostel nog even gedoucht, ontbeten en met de twee meiden van de receptie een praatje gemaakt. De ene vond het zo tof van me dat ik de avond ervoor voor Laura had gezorgd, terwijl ik dat niet meer dan normaal vond. En ze vroeg of ik wat flyers van het hostel wilde meenemen en in Irkutsk en Ulaanbaatar wilde achterlaten, dus een klein pakketje extra in mn tas 🙂

Op naar het station en in de trein (nr.169). De trein is helemaal nieuw, hij ruikt net uit de verpakking, dus ik dacht dan ook dat we met 300 kilometer per uur door het Russische landschap zouden schieten, maar de trein gaat gemiddeld zo’n 120, dus vergelijkbaar met een Nederlandse trein. Ik vind het niet zo erg, de omgeving is super mooi. Er is niets anders te zien dan de prachtig verkleurende bomen, af en toe een dorpje met houten huisjes en een stationnetje en een strak blauwe lucht met her en der en wolkje. Het is de grootste tegenstelling met Nederland, waar alles gecultiveerd is. Hier lijkt alles tussen de stations nog ongerepte natuur en alle groen tot geel, en soms al rood, tinten maakt het zonde om te slapen tijdens de reis en ik ben blij dat ik geen nachttrein heb genomen.

 

 

Halverwege richting Moskou werd het langzaamaan bewolkt en de omgeving leek ook groener, de zon had hier blijkbaar nog minder uitbundig geschenen dan rondom St. Petersburg. Ik heb ondertussen toch een dutje gedaan en de Lonely Planet doorgespit wat de highlights van Moskou zijn. Mijn Lonely Planet ziet er na 5 dagen al uit alsof ie al een jaar meegaat, hij slaat met gemak open, de eerste pagina heeft een ezelsoor en om de hoekjes van de omslag zit al plakband 🙂 Ongeveer een uur van Moskou begint de ‘bewoonde wereld’ weer. Meer dorpjes met beter uitziende huizen komen voorbij, weggetjes langs het spoor, wat vaker komen we onder een viaduct door en meer aangelegde stukken land. De voorsteden van Moskou komen al snel in zicht, maar dat is nou niet waarvan je denkt: ‘dat is een leuk buurtje, hier zou ik wel willen wonen’. De grijze grote flats bevestigen het beeld dat iedereen van Rusland heeft. En dan sta ik ineens al op het station in Moskou. De eerste indruk is inderdaad veel Russischer dan St. Petersburg en ook de mensen zijn veel Russischer. Ik snap ineens waarom het toch handig zou zijn om wat Russisch te kunnen. Gelukkig had ik in St. Petersburg het lezen al geoefend, hier in Moskou zal m’n Russisch woordenboekje ook wat vaker gebruikt worden denk ik.

Ik had nog 3 uur voordat ik met Olga had afgesproken en dus nam ik de metro naar het centrum. Eerste indruk: jemig wat een drukte.. Nu is het ook zaterdag en een feestdag, dus dat zal er ook iets mee te maken hebben. Ik ben maar even in het centrum geweest (en nog niks gezien :p) want met de metro vanaf daar naar Olga is ongeveer 50 minuten. Dus op de metro gestapt, wat nog een behoorlijk gedoe is omdat niks in het Engels is, en een naar alcohol ruikende man naast je, maar uiteindelijk is het gelukt een kwam ik aan op Novogireevo. En BAM! je bent in Rusland. Rijen met grote grijze flats waar wasgoed in de vervallen balkonnetjes hangt, gaten in de stoep en verlaten speeltuintjes op elke hoek van de straat. Olga stond op me te wachten en we moesten nog 5 tot 10 minuutjes lopen naar haar appartement, inderdaad in één van de flats. Ze woont met haar moeder en hun hond (die fikkie in het Russisch heet: Fenik) in een appartement op de bovenste verdieping. Het uitzicht is dan ook geweldig. En hele Russische buitenwijk ontvouwt zich aan het zicht zodra ik boven uit het raam kijk. Het appartement is eigenlijk best prima, de hal en de lift zien er niet uit, maar eenmaal binnen ziet het er best prima uit. Een klein, maar gezellig keukentje en hetzelfde geldt voor de douche en wc. De woonkamer is best ruim, maar is ook Olga haar slaapkamer als ze ’s avonds haar bed uitvouwt en ook ik heb een uitvouwbed.

Ik krijg direct een kom soep met garnalen en brood, en thee met een zoete soort donut als toetje en Olga vertelt me over haar werk als jurist bij een ict-bedrijf. Daarna gaan we de stad in voor een avondtour. Onderweg vraagt Olga me van alles over Nederland en regels in Nederland (vooral ook over het homo-huwelijk) omdat het gaat interesseert vanwege haar achtergrond als jurist. Eenmaal in het centrum laat ze me alle toeristische gebouwen zien en vertelt overal even wat bij. Helaas was ik mn camera vergeten omdat ik alleen een klein tasje mee had genomen, maar ik ga Moskou vast nog wel eens ’s avonds bekijken. Moskou is héél anders dan St. Petersburg. Veel grijzer, veel meer stads, veel smoezeliger, maar ook meer van de mensen, je ziet veel meer de gewone mensen en minder toeristen. Rond half 12 namen we de metro terug en zijn we naar bed gegaan. Ik heb een stuk beter geslapen dan in het hostel in St. Petersburg vooral omdat het heel rustig en niet zo koud was. Maar het is natuurlijk nog steeds anders dan thuis 😉

 

 

Vanmorgen heb ik ontbeten met Olga en haar moeder die een soort pannenkoekjes met geitenkaas had gemaakt. Olga haar moeder vroeg via Olga in het Russisch of het mn eerste keer in Moskou was, echt een vriendelijke vrouw. Ik had even gedoucht en toen de stad in. Olga had vandaag al iets gepland, maar dat vond ik niet zo erg. Ik merk dat ik best een einzelganger ben en dat me dat heel goed bevalt en een groot nadeel van bij Olga zijn is dan ook dat ik erg afhankelijk ben van haar, als zij gaat, moet ik ook gaan en ik kan pas terug komen zodra zij weer thuis is (vanavond rond 9 uur). Dat ik zo afhankelijk ben, stoort me best wel dus ik heb besloten om de laatste twee nachten toch in een hostel te gaan. Ik wil wat vrijer zijn: kunnen uitslapen, vroeg naar huis kunnen gaan of kunnen lunchen in het hostel als ik zin heb.

Maar goed, ik ben nu in het centrum van Moskou! 🙂 ik ga op onderzoek uit hoe het hier is en schijf snel weer iets!

 

 

TradeTracker

Leave A Comment