Vandaag ben ik om 3.45 opgestaan om de trein van 5.02 naar Schiphol te nemen waar om 9.55 mijn vliegtuig, via een korte tussenstop in Zürich, naar Shanghai, China gaat! Dat was wel even vroeg, met een korte onrustige nacht slapen. Maar goed, ik had zo genoeg tijd op Schiphol om in te checken, m’n bagage te droppen (8.3 kilo) en een broodje te eten. Naar Zürich is het 1 uur en 10 minuten, een kort vluchtje, en vanaf daar 11 en een half uur naar Shanghai, in totaal ongeveer 15 uur onderweg. Dat betekent 1 uur ’s nachts Nederlandse tijd, maar 7 uur ’s ochtends Chinese tijd, een hele nacht eraf!

Ik probeer daarom in het vliegtuig te slapen, maar dat lukt slecht. Er zit een Chinese jongen naast me die een praatje met me maakt. Hij studeert wiskunde in New York en gaat voor een lange zomervakantie naar huis. Hij geeft me nog wat tips over Nanjing, waar ik niet van plan ben naar toe te gaan, maar dat zeg ik maar niet, hij bedoelt het goed. Ik kijk een film en probeer een tweede, maar ik kan er niet echt rustig voor zitten, hoewel de film wel leuk is, want we hebben continu turbulentie, waar verder uiteraard niemand last van lijkt te hebben. Als we boven China komen is er eindelijk een rustig stukje en val ik heel even in slaap. Maar dat is maar van korte duur. Na een uitputtende vlucht landen we om 6.48 eigenlijk in Shanghai. De rij voor de paspoort controles duurt een eeuwigheid, maar het maakt me niet uit, ik ben veilig in China aangekomen.

 

 

Na een stempel haal ik m’n bagage van de band, pin ik wat geld, koop ik een metrokaartje, en ga ik naar m’n hostel. Als ik uit de metro kom, val ik direct midden in de drukte van Shanghai. Twee oplichters proberen me mee te lokken voor ‘een kopje thee’, maar die truc kende ik al 😉 en ik laat ze achter met de boodschap dat ik eerst m’n hotel wil vinden. Na wat aanwijzingen op straat gevraagd vind ik eindelijk het hostel op de zesde verdieping van een groot flatgebouw. Ik haal de tas van m’n schouders en neem eerst een douche. Ik heb me voorgenomen om direct in het tijdritme van China te komen, maar ik moet even slapen.. ik ben ondertussen al 24 uur wakker en de nacht ervoor was ook niet echt fantastisch. Ik slaap twee uurtjes tot één uur en ga er dan toch echt uit. Ik loop Shanghai in naar de Bund om de skyline van Shanghai te bewonderen. Het weer is prachtig en ik maak alweer teveel foto’s 🙂 ik haal een makkelijke vegetarische noodles maaltijd in een groot warenhuis en ga terug naar het hostel. Ik ga vroeg in bed, maar ik kan m m’n draai niet echt vinden. Ik val pas laat in slaap en de volgende dag slaap ik tot half één, toch nog een beetje uit m’n ritme.. en m’n humeur heeft er ook wat onder te lijden.. Ik sta toch maar op en ga eens een kijkje nemen in de French Concession, een wijk met restaurantjes, barretjes en winkeltjes. Overal op het menu is het vlees of vis totdat ik een vegetarisch restaurant vind, fantastisch!! Het eten is heerlijk en ik knap er helemaal van op. Ik bedenk zelfs dat ik wel even naar één van de obervatiedeks kan gaan in de hoge gebouwen in het financiële district. De zon gaat net onder en dat zou prachtig zijn. Helaas als ik er aankom is de zon al onder en besluit ik de volgende dag te gaan. Ik ga terug naar het hostel en probeer opnieuw een vroege nacht, maar weer niet zoveel geluk. M’n ritme heeft ook even wat tijd nodig..

 

 

Leave A Comment