Een rondreis door China worden door veel reisbureaus aangeboden vanaf zo’n €2200 voor drie weken, dit is dan exclusief visum, eten, en veelal ook zonder excursies. Een goed(koper) alternatief is om gewoon zelf een aantal weken door China reizen. De infrastructuur in China is uitstekend, bussen en treinen rijden overal naar toe, en op tijd. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden. Ik reisde drie en halve week door China, gedurende de reis bepalend waar ik naar toe zou gaan. Omdat mijn originele plan (vanuit Shanghai naar Chengdu, Tibet in, en dan door naar Nepal) niet doorging, heb ik een aantal andere hoogtepunten van China bezocht. En dit kostte vaak niet veel geld. Een overzicht van de kosten die ik gemaakt heb tijdens mijn rondreis door China, zie je onderaan de pagina.

 

Visum

Het visum voor China kost wel relatief veel geld, in mijn geval €123.50. Dit bedrag is het bedrag voor het visum en de verzendkosten voor aangetekend verzenden. Mijn paspoort verzenden naar de Chinese ambassade was goedkoper dan twee maal heen en terug naar Den Haag te reizen. Het Chinese visum kan je relatief makkelijk zelf aanvragen door het online formulier in te vullen, te printen, de benodigde documenten te verzamelen, en op te sturen. Het lijkt een heel papierwerk (en dat is het ook wel een beetje), maar je bent er redelijk snel doorheen. Mocht je nou naar Tibet reizen, dan wordt vaak aangeraden om dit niet op het aanvraagformulier in te vullen, maar een fictief reisprogramma bij te voegen. Ik had aangegeven dat ik naar Hong Kong zou reizen over land. Zo hoefde ik ook geen ticket van een terugvlucht bij te voegen, want er wordt verwacht dat je een kopie van in- en uitreis laat zien.

 

Vervoer

Uiteraard waren ook tijdens deze reis de vliegtickets de grootste hap uit het budget. Doordat ik mijn terugreis vanuit Nepal moest annuleren en last-minute een ticket vanuit Hong Kong moest boeken, was ik wat meer geld kwijt aan de tickets dan gepland. Vliegen van en naar grote steden in China kan namelijk erg goedkoop als je op tijd boekt. Reizen in China zelf is niet heel duur. Bijvoorbeeld de trein van Shanghai naar Hangzhou was €11.40 en de nachttrein van Huangshan naar Guilin was €59.95. Alle tickets kan je op de treinstations kopen, meestal spreken de personen in de loketten wel enigszins Engels, en als je een treinnummer hebt, kom je ook een eind. De trein naar Hong Kong is wel vaak volgeboekt, ik zou dus ook aanraden om deze reis wél een week van te voren te boeken.

 

Overnachten, eten, en overige uitgaven

Voor minder dan €10 per nacht, is overnachten in hostels in China de beste waar voor je geld dat je kan krijgen. De hostels zijn schoon, mooi, ruim, en goedkoop. Zoek op Hostelworld, of één van de andere sites om een hostel te boeken, naar de beste. Deze zijn vaak niet duurder, maar wel de moeite waard. Hong Kong is wel vele malen duurder, terwijl de hostels een stuk minder van kwaliteit zijn. Eten kan je in China in de vele restaurantjes, eettentjes of op streetmarkets, variërend van €2 tot €8 voor een maaltijd. Chinezen houden van hun eigen land en trekken er massaal op uit om in eigen land de hoogtepunten te bekijken. Voor de trekpleisters hebben ze behoorlijk wat geld over en dat maakt de entree tot de meeste attracties één van de grootste kostenposten als je in China bent. Entree tot de Gele Bergen: €33.75 (met kabelbaan zelfs €45.50). Een tour naar de Huizhou dorpjes: €38. En de kabelbaan naar de Big Boeddha in Hong Kong: €19. Alle hostels organiseren tours naar toeristische plaatsen, maar zelf gaan is altijd goedkoper.

 

Kortom, een reis door China is goed zelf te plannen en op de bonnefooi te bereizen als je houdt van flexibel reizen. China is geen duur land, maar je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Je kan besparen op tours en uitjes door meer zelf te doen. Hoewel de tours georganiseerd door één van de vele hostels soms ook wel een goede deal is. Ik heb een mix gedaan en dit is mijn overzicht van de kosten:

 

Het kostenoverzicht

Lonely Planet China€23.99
Visum China (incl. verzendkosten)€123.50
Treinticket Groningen-Schiphol€15.10
Vliegtickets Schiphol-Shanghai en Hong Kong-Schiphol€739.08
Vervoer in China (o.a. bus, trein en metro)€173.84
Hostels 21 nachten (meer-persoons dorms)€229.82
Eten in China (incl. boodschappen)€293.46
Overige uitgaven (o.a. tours en souvenirs)€282.19
Totaal€1880.98

 

2 Comments
  1. Elisa 18th maart 2017 at 20:03 - Reply

    Heb genoten van je reisblog over China! 🙂

    • Els 18th april 2017 at 11:41 - Reply

      Dank je! Leuk om te horen 🙂

Leave A Comment